public://itr_longread/veldleeuwerik_birdlife.jpg
De veldleeuwerik (Alauda arvensis) staat bekend om zijn tierelierende zang, in een hoog opgaande vlucht, langzaam uitstijgend boven een zomers graanveld.

Hoe kan je de veldleeuwerik herkennen?

  • grijsbruin verenkleed met gestreepte borst en bovendelen
  • korte, afgeronde kuif (die vaak wordt platgelegd)
  • in vlucht vallen de witachtige vleugelachterrand en witte staartzijden op
  • kenmerkende zangvlucht, steeds verder omhoogklimmend op fladderende vleugels


Wat eet de veldleeuwerik?

De leeuwerik leeft van insecten, rupsen, larven, regenwormen en kleine kevers maar eet ook zaden van kruiden en graangewassen.


Waar leeft de veldleeuwerik?

De veldleeuwerik broedt vooral in open cultuurlandschap, graanakkers, weidegebieden en op de heide. Het is een claustrofobe soort: ze houdt niet van opgaande elementen als bomenrijen, bosjes of houtkanten.


Hoe krijg je de veldleeuwerik te zien?

De tierelierende zang is een echte weggever. Hoor je ergens de typische zang, dan wordt het speuren in de lucht. Tijdens de zangvlucht klimmen ze soms zo hoog (tot 100 meter) dan ze nog nauwelijks tegen de blauwe lucht zichtbaar zijn. Op het eind van de zangvlucht, daalt de leeuwerik met een opvallende parachutevlucht weer naar beneden.

Dit project werd gefinancierd met de steun van de Europese Commissie.

   

Dit project werd gefinancierd met de steun van de Europese Commissie.
De verantwoordelijkheid voor deze publicatie ligt uitsluitend bij de auteur; de Commissie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik van de informatie die erin is vervat.

 

TOP