Machinaal beheer

Rupsvoertuigen, tractoren, kranen, kettingzagen en bosmaaiers

Om een groeiende oppervlakte te beheren, schakelden de terreinploegen en de beheerteams van Natuurpunt over op mechanisch beheer.

Geschiedenis

Zij beschikken nu over meer dan 90 tractoren, 4 rupsvoertuigen (3 SoftTracks en 1 PistenBully), 3 kranen waarvan 1 huurkoop, en honderden kettingzagen en bosmaaiers. Toch blijft ook de manuele hulp van de vrijwilligers onmisbaar. 
Bij het machinaal beheer staat veiligheid centraal, dus is al het materiaal CE-gekeurd. Iedereen die met de machines werkt krijgt ook een praktische opleiding en de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals zaagbroeken, gehoorbescherming ...

Afbeelding
Natuurpunt - Grote werkzaamheden - Wim Dirckx
Wim Dirckx

Milieuvriendelijkheid

Natuurpunt heeft een voorbeeldrol in de natuursector en kiest daarom op een bewuste manier haar materiaal. Dit gebeurt bijvoorbeeld naar analogie met hoofdstuk 3: biobrandstoffen bio-oliën uit het boek ‘Ecologisch groenbeheer door Sociale economie’:

  • Alle voertuigen hebben lagedrukbanden om bodemschade zo veel mogelijk te vermijden.
  • Per jaar gebruikt Natuurpunt zo’n 22.500 liter aromaatarme tweetakt benzine (Aspen) voor alle bosmaaiers, motorzagen, grondboren en haagscharen. Deze benzine is beter voor het milieu en voor de gezondheid van de gebruiker. De uitstoot van 1 kettingzaag met gewone benzine en katalysator is gelijk aan de uitstoot van 10 auto’s, terwijl de uitstoot van 3 kettingzagen met Aspen gelijk is aan de uitstoot van 1 auto.
  • Morsvrije teuten voorkomen dat olie of brandstof gemorst wordt in de natuur.
  • Als we werken met kettingzagen komt er onvermijdelijk olie terecht in het milieu. Biokettingolie is minder schadelijk en dus een betere keuze.
  • Ook biohydraulische olie is een beter alternatief, zowel voor het milieu als voor de gezondheid van de gebruiker.