Wat doet Natuurpunt Studie

Natuurpunt Studie is hét kenniscentrum rond biodiversiteit in Vlaanderen. In samenwerking  met burgers, actieve vrijwilligers en thematische werkgroepen wordt een massa kennis over soorten verzameld door soorten op naam te brengen, te tellen, te melden en te meten. De natuur documenteren, begrijpen, beschermen en er maatschappelijk draagvlak voor creëren zijn onze kernthema's.

Missie

  • Natuurpunt Studie organiseert, ondersteunt en stimuleert natuurstudie in al haar vormen. Samen met burgers, vrijwilligers en werkgroepen verzamelen we een massa kennis over de natuur.
  • Deze cijfers en kennis zijn essentieel voor behoud en bescherming van natuur en biodiversiteit, die vandaag meer dan ooit onder druk staan. We zetten die dan ook maximaal in.
  • We verwonderen en betrekken publiek met deze informatie en kennis en bouwen zo aan een breder draagvlak voor natuur.

Visie

  • Natuurpunt Studie wil hét kenniscentrum voor biodiversiteit in Vlaanderen blijven, door de instroom van mensen en informatie te verzekeren via samenwerkingen met burgers, actieve vrijwilligers en thematische werkgroepen.
  • De kennis die we samen met onze waarnemers verzamelen willen we maximaal, efficiënt en nauwkeurig inzetten, toepassen en delen. Dit doen we zowel via de eigen Natuurpuntkanalen, als via media en samenwerkingen met overheden, organisaties en bedrijven. We zetten hierbij in op relevante innovaties en open data.
  • Via verwondering, bewondering, waardering, verbinding, respect en participatie zetten we natuurstudie in om tot breed gedragen attitudes van natuurbehoud in de maatschappij te komen. Deze zijn een basis voor duurzaamheid en het op langere termijn behouden van ecosysteemdiensten.

Structuur en bestuur

Structuur

Natuurpunt Studie vormt de koepelvereniging voor meer dan 200 natuurstudiewerkgroepen. Deze werkgroepen zijn lokaal, regionaal of gewestelijk actief rond verschillende thema's. 

Natuurpunt Studie maakt deel uit van de Natuurpunt koepel, die bestaat uit de vzw’s Natuurpunt vzw, Natuurpunt Beheer vzw, Natuuracademie vzw en Natuurpunt Studie vzw.

Het personeel van Natuurpunt Studie is verdeeld over drie cellen, de Cel Projecten, Cel Natuurstudie en Cel Onderzoek, met respectievelijke Celhoofden.

Bestuur

De Raad van Bestuur van Natuurpunt Studie vzw wordt verkozen door de Algemene Vergadering van Natuurpunt Studie, waarin vertegenwoordigers van afdelingen en studiewerkgroepen van Natuurpunt stemrecht hebben.

De Raad van Bestuur van Natuurpunt Studie heeft een gemandateerd vertegenwoordiger in de algemene Raad van Bestuur van Natuurpunt vzw en stemt daar af met de rest van de koepelvereniging. Omgekeerd zetelt een gemandateerd vertegenwoordiger van de Raad van Bestuur van Natuurpunt vzw in de Raad van Bestuur van Natuurpunt Studie vzw.

Hoogtepunten

50 miljoenste waarneming

Erkenning als federale wetenschappelijke instelling

Lancering ObsMapp voor smartphones

Erkenning als gewestelijke thematische vereniging binnen het Mina-besluit

Hoeveel insecten kan jij digitaal vangen?

Insecten bestuiven onze planten, ruimen dood hout op en zijn voedsel voor andere dieren. Kortom, ze zijn de ware superhelden van onze natuur. Helaas slinkt het aantal insecten de laatste decennia zienderogen. Tijd dus voor actie! Daarom dagen we iedereen uit om tijdens de Insectenzomer, van 1 juni tot en met 31 augustus, zo veel mogelijk insecten digitaal te vangen met de app ObsIdentify. 

Doe mee met onze grote challenge

+ Link naar Campagnewebsite

Icon
Icoon_Groot - Verleiding

Volg Natuurpunt Studie

Icon
Icoon_Groot - Contact

Vragen?

Natuurpunt Studie vzw
Coxiestraat  11 - 2800 Mechelen
BE 0408.032.874 

Voor algemene vragen over dieren & planten gebruik je het contactformulier.

Voor specifieke vragen contactgegevens Studie