Image
Groene specht - Elwin van der Kolk

Groene specht

European green woodpecker
Picus viridis
Picidae

Een groen getint verenkleed, een mysterieus zwart masker en een knalrode ‘zotskap’ op zijn kruin. De groene specht heeft veel weg van een nar. En dan heb je hem nog niet horen lachen …

Grootte
30-36 cm, spanwijdte: 40-52 cm
Gewicht
140-250 gram
Levensverwachting

5 tot 10 jaar, maar er zijn vogels die meer dan 15 jaar hebben bereikt

Favoriete maaltijd

de groene specht is een echte mierenspecialist

Burgerlijke staat

monogaam, mannetje en vrouwtje maken samen een nest, broeden om beurten en brengen jongen samen groot

Status
Algemeen
Woonplaats

open loofbossen, kleinschalig landbouwgebied, grote tuinen in bosrijke gebieden

Karakter

gekscherend en luidruchtig

Hoe herken je de groene specht?

  • grote specht met knalrode kruin, zwart masker
  • mannetje heeft een rode vlek in de zwarte snorstreep, bij het vrouwtje is deze snorstreep volledig zwart
  • groene bovendelen met een felgele stuit (vooral in vlucht goed zichtbaar)
  • grijsgroene onderdelen
  • jonge groene spechten zien er uit als volwassen vogels maar zijn over hun volledige lichaam zwaar gevlekt
     

De groene specht is onmiskenbaar in zijn voorkomen. Door zijn groene verenkleed, rode kruin en zwarte masker valt hij met geen andere soort te verwarren. Bovendien vertoont hij eigenzinnig gedrag: hij zoekt vooral op de grond naar eten, in tegenstelling tot andere spechtensoorten.
 

Groene specht - Elwin van der Kolk
Groene specht - Elwin van der Kolk
Groene specht - Elwin van der Kolk
Groene specht - Elwin van der Kolk

Het geluid van de groene specht

De lachende baltsroep van de groene specht verraadt meteen zijn aanwezigheid. Roffelt slechts zelden en zijn roffel is minder krachtig dan die van andere spechten.

Audio file
Beluister hier

Hoe leeft de groene specht

Wat eet de groene specht?

De groene specht eet vooral mieren. Restanten in de uitwerpselen wijzen uit dat rode bosmieren hun favoriete hap zijn. Ze zoeken hun voedsel bijna uitsluitend op de grond en gebruiken hun lange, kleverige tong om mieren op te likken.
 

Afbeelding
Groene specht - waarnemingen.be - Herman Blockx
waarnemingen.be - Herman Blockx
Afbeelding
Groene specht - waarnemingen.be - Willy Ceulemans
waarnemingen.be - Willy Ceulemans

Hoe plant de groene specht zich voort?

De groene specht maakt gebruik van zelf uitgehakte nestholtes in bomen om te broeden. Om zijn nest uit te hakken is hij gemiddeld 15-30 dagen bezig, en zowel het mannetje als het vrouwtje timmeren mee om de nestholte broedklaar te maken. Ze gebruiken geen mos of veren, maar wel houtsnippers om de binnenkant van het nest te bekleden. Hetzelfde hol wordt soms meerdere jaren na elkaar gebruikt. Het mannetje en het vrouwtje broeden om beurten de glanzend witte eieren uit, meestal zijn dit er 5 tot 7. Na 14-19 dagen pikken de jongen uit. Hun ouders voeden hen met een vloeibare brij op basis van insecten die ze bewaren in de krop (uitstulping onderaan de slokdarm). Na ongeveer 25 dagen vliegen de jongen uit.
 

Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

  • De groene specht heeft een erg lange tong die tot 10 cm buiten de snavelpunt kan worden uitgestoken. Het uiteinde van de tong vormt een plat en verbreed orgaan met haakvormige uitsteeksels dat de groene specht onafhankelijk kan bewegen. De grote, uit twee delen bestaande speekselklier produceert een stof die de tong kleverig houdt. De groene specht gebruikt haar tong net als een miereneter om larven en cocons van mieren uit hun nest op te likken.
  • In maart 1935 werden vier volwassen groene spechten van de Veluwe op het Nederlandse waddeneiland Texel uitgezet. In juni 1935 werd nog een jong exemplaar losgelaten. Ook in 1936 werden enkele groene spechten met opzet losgelaten op het Waddeneiland. Staatsbosbeheer wilde de groene specht inzetten om voor de bosbouw schadelijke insecten te bestrijden. Het opzet faalde, de groene spechten verdwenen, vermoedelijk omdat er op Texel geen rode bosmieren - het favoriete voedsel van de groene specht - voorkomen.
  • De lachende zang van de groene specht doet soms wat aan ge gehinnik van een paard denken. Je hoort dit vooral in maart. Hieraan heeft de spechtensoort dan ook de bijnaam ‘het maartse veulen’ te danken.
  • Groene spechten hebben heel kenmerkende uitwerpselen. De dunne, cilindervormige krulletjes doen wat aan sigarettenas denken en vertonen vaak sporen van hun favoriete maaltijd. Zo kun je veel chitinepantsers van mieren terugvinden en ruiken de uitwerpselen wat naar azijn door het aanwezige mierenzuur.

Waar vind je de groene specht?

De groene specht is de minstens uitgesproken bosvogel van al onze inheemse spechten. Je vindt ze vooral in open loofbossen en kleinschalig landbouwgebied met hoogstamboomgaarden, populierenrijen en oude houtsingels. Ook grote tuinen en bosrijke gebieden krijgen regelmatig een groene specht op bezoek.

> Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Kom deze soort veel voor?

De groene specht is een talrijke en wijdverbreide standvogel in het grootste deel van Europa.

Natuurgebieden

Alle natuurgebieden
Icon
Icoon - Vogelhut

Start tijdig met het voederen van de vogels in je tuin

Vanaf de herfst zoeken vogels actief naar een voedselplek voor de winter. Door je voedertafel dan al te vullen, weten ze dat ze in de winter in jouw tuin terecht kunnen.
Wanneer het echt koud wordt, kan je vetbollen en pindaslingers aanbieden.

Hoe voeder je tuinvogels, en wie eet wat?

Icon
Icoon - Vrijwilligers - Helpende handen

Help de groene specht

Wat kan jij doen?

Natuurpunt vraagt om mierennesten niet opzettelijk te verdelgen. Mieren vormen het stapelvoedsel van groene spechten. Zonder mieren geen groene spechten.

Wat doet Natuurpunt?

 

Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Afbeelding
ObsIdentify - Shutterstock
NP

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
 

Download voor iOS    Download voor Android