Het Grote Vogelweekend met Michaël Pas

Michaël Pas houdt van vogels en woont in het midden van de stad, het dichtstbevolkte gebied van Vlaanderen. Zijn achtertuintje is slechts een zakdoek groot en toch is hij een fervent (stads)vogelaar.

In zijn tuintje van 50 vierkante meter probeert Michaël Pas al jaren vogels te lokken en te spotten. De koolmees en de pimpelmees kwamen als eerste op bezoek en zijn trouwe gasten gebleven. Ze pikken graag naar de bladluizen op de pruimenboom en de rozelaar en eten ook graag van de vetbollen die Michäel ophangt in de winter.

De fijngevoelige merels komen in zijn tuin eten van de halve appels die Michaël er speciaal voor hen neerlegt. En in het voorjaar krijgen ze gedroogde meelwormen op de grond, zodat de merels hun jongen kunnen voeden. 

Hoog boven zijn eigen tuin spotte Michaël al een keertje een speelse zwarte roodstaart of een occasionele roofvogel. Bij de buren komt de staartmees of de grote bonte specht wel eens op bezoek en onderweg in de stad hoort hij soms het getjilp van de heggenmus en de suskewiet van en vink. Maar zijn tuin laten ze helaas links liggen.

Michael Pas verrekijker

groenlingen in de strijd

Toch droomt Michaël van groenlingen en putters op zijn voedertafel. Dus trommelden we onze vogelexpert Gerald op om de tuin van Michaël te inspecteren. Zijn eerste indruk is positief: best veel struiken en zelfs een pruimenboom. Geen strak gazonnetje, maar varens, hortensia en klimmende roos. En ook het snoeisel heeft een plekje in de tuin, als verstopplaats voor vogels.

Het probleem zijn de hoge muren die de tuin omringen, waardoor de tuin een soort canyon lijkt waarin veel soorten vogels niet durven afdalen. Dat kan verholpen worden door de omliggende platte daken van groen te voorzien. Een bak riet kan al volstaan. Als vogels beneden voldoende groen zien, dalen ze gemakkelijker af naar je tuintje, hoe klein het ook is.

Gerald op bezoek bij Michael Pas

Michael voedersilo

Met de juiste voeding kan je veel soorten naar je stadstuin lokken:

1. Merel is verzot op halve appels op de grond

2. Groenling houdt van zonnebloempitten in een voedersilo

3. Koolmees bengelt graag aan een vetbol

4. Vink scharrelt graag op de grond naar verschillende zaden

5. Keep voelt zich veilig op een open voedertafel of op de grond

6. Pimpelmees pikt graag in een pot met vogelpindakaas

7. Heggenmus zoekt tussen afgevallen bladeren naar zaden en insecten

8. Roodborstje verschanst zich in je struik op zoek naar spinnetjes en bessen

9. Winterkoning zoekt insecten tussen je lage planten 

10. Zanglijster verorbert graag huisjesslakken

Dus ging ook Michaël Pas aan de slag en zit hij nu achter zijn keukenraam te kijken naar zijn met zonnebloempitten gevulde voedercilinder. En wacht hij op de groenlingen. Hopelijk vinden ze hun weg naar zijn stadstuin voor het vogeltelweekend van 30 en 31 januari!

"Meedoen met Het Grote Vogelweekend is een supergemakkelijke manier om iets terug te doen voor de vogels. Je kan lekker lui voor het raam zitten en toch het gevoel hebben dat je iets belangrijks doet!"

Michaël Pas

bekijk tuinvogels

Vogelgids Natuurpunt Winkel

partner EOS|Partner Tom&Co|Partner Lampiris|Partner Ricoh|Partner Swarovki Optik|Partner Vivara|partner Zwartopwit|Partner Nieuwsblad

TOP