De Digitale Paddenstoelenpluk
Hoe ga je te werk?

Tijdens de herfstmaanden heb je de kans om paddenstoelen te verzamelen tijdens de Digitale Paddenstoelenpluk van Natuurpunt.

 1. Hang de poster op en herken zo enkele veel voorkomende paddenstoelen.
 2. Download de ObsIdentify-app en maak een account. Zo vind je je verzameling paddenstoelen terug op waarnemingen.be, de online databank voor natuurwaarnemingen. En kan je je gegevens delen met Natuurpunt. 
 3. Duik de natuur in, bij voorkeur na een natte periode.
 4. Zoek paddenstoelen en neem enkele foto’s van de hoed (boven en onder) en de steel.
 5. Open de app, laad je foto op, snij eventueel bij en klik op de knop "ObsIdentify". Binnen enkele seconden krijg je een naam en het percentage van zekerheid van de determinatie. Is de identificatie onzeker, kan je via de knop ‘pas fotoselectie aan’ nog extra foto’s van de verschillende onderdelen toevoegen. Of je kan hem determineren met een klassieke, papieren paddenstoelengids.
 6. Identificatie is niet altijd 100% dus pluk of eet geen paddenstoelen. Obsidentify is een beeldherkenningsapp die steeds slimmer wordt naarmate er meer foto's toegevoegd worden. Jouw foto’s maken de identificatie dus alleen maar beter.

Waarom pluk of eet je best geen paddenstoelen?

 • Dat mag gewoon niet in natuurgebieden.
 • Sommige paddenstoelen zijn dodelijk giftig. Andere lijken dan weer perfect op eetbare paddenstoelen, dus: niet opeten!
 • Paddenstoelen zijn belangrijk herfstvoedsel voor insecten en slakken, maar ook schattige eekhoorns en reetjes. Laat hun maaltijd dus maar staan.
 • Paddenstoelen zijn de vruchten van een zwam (zoals appels vruchten zijn van een boom). Als je ze laat staan of liggen kunnen ze hun sporen nog verspreiden en zorgen voor nakomelingen. Ze zijn superbelangrijk in ons ecosysteem.
 • Paddenstoelen zijn de afvalopruimers van de natuur: zij zorgen ervoor dat alle organisch afval weer voedsel voor de bomen wordt.
 • Er is te weinig natuur in Vlaanderen en we wonen hier met veel mensen: laat ze dus staan zodat iedereen ervan kan genieten.
TOP