Waarom insecten onze hulp verdienen

Wist je dat alle insecten samen 17 keer meer plaats innemen dan alle mensen bij elkaar? Er zijn wel 5,5 miljoen verschillende soorten insecten in de wereld. In Vlaanderen komen 25.000 soorten voor. Insecten zijn supernuttig en wonderbaarlijk. Maar ze gaan sterk achteruit. De laatste 50 jaar verloren we in Vlaanderen de helft van onze insecten. En we verliezen nog steeds 1% per jaar.

 

Hoe komt dat?

Het leefgebied van insecten verdwijnt zienderogen. Door steeds meer bebouwing en grootschalige landbouw blijft er almaar minder natuur over. Bovendien zijn insecten heel gevoelig voor vervuiling en pesticiden. Vooral in de landbouw worden ze met grote middelen bestreden. In biologische landbouw krijgen insecten meer kansen. Ook ons veranderende klimaat zorgt voor een daling in insecten. Zo zorgen uitgedroogde planten in een hete zomer ervoor dat insecten verdwijnen of andere oorden opzoeken.

Insecten zijn straffer dan je denkt

Ze zorgen voor de bestuiving van gewassen. Bijen en vlinders vliegen van bloem tot bloem op zoek naar nectar. Zo transporteren ze mannelijk stuifmeel van een bloem naar de vrouwelijke stamper van een andere bloem. Zonder insecten geen appels, peren of pruimen!

Andere insecten zijn echte opruimers en verwerken afgestorven planten en dieren. Zo zorgen ze voor een gezonde bodem die planten en bomen nodig hebben om te kunnen groeien. Bromvliegen vinden we vaak lastig, maar ook zij ruimen dood organisch materiaal op.

Insecten staan zelf op het menu van heel wat andere dieren zoals amfibieĆ«n, vissen, vleermuizen en vogels. De larve van een lieveheersbeestje kan wekelijks 400 bladluizen verorberen. Moeder huismus voert haar jongen rupsen, kevers en sprinkhanen. De ene insectensoort lust ook wel een andere insectensoort. Zo zijn muggen de favoriete snack van de blauwe glazenmaker. Minder insecten betekent minder voedsel en dus een bedreiging voor het voortbestaan van heel wat dieren.

 

Wat doet Natuurpunt voor insecten?

Lees hoe Natuurpunt werkt aan een beter leefklimaat voor insecten.

 

Wat kan jij doen?

  1. Help de insecten in Vlaanderen in kaart brengen. Dat gaat makkelijk met de fotoherkenningsapp ObsIdentify. En het kan overal: in je tuin, in het bos of in de stad. Elk insect telt. ObsIdentify vertelt je welke kever, bij of vlinder je hebt gespot en jij helpt de wetenschap een stapje vooruit. Niet meppen, wel appen!
  2. Maak je tuin insectvriendelijk: kies voor inheemse planten en zaden, hang een insectenhotel op en laat je gras wat langer staan. Download onze tuingids voor meer tips.
  3. Vermijd pesticiden.
  4. Word lid van Natuurpunt en zorg mee voor de leefgebieden van onze insecten.
 

Ja, ik word lid van Natuurpunt

public://images/inline/webbanner_1400_x_75_logo_s_insectenzomer_2023.jpg
TOP