Vlaanderen raakt stilaan bedolven onder het beton. Jammer, want dat bedreigt prachtige dieren, planten en landschappen. Toch blijven we te kwistig omspringen met natuur, zo blijkt uit het betonrapport van Natuurpunt. Stem voor meer #natuurdichtbijmij, een actie van Natuurpunt, Velt en BOS+.

Deel je gedroomde Emoji-Landschap

Waar spenderen politici veel tijd? Op sociale media. Maak duidelijk dat je geeft om meer natuur in je buurt. Niet met foto's, maar met beelden die online thuishoren: emoji's. Zo ga je aan de slag:

  1. Maak een bericht op Facebook of Twitter
  2. Maak een landschap met je favoriete natuur-emoji’s
  3. Gebruik #natuurdichtbijmij  
  4. Post je bericht. En klaar!

 

affiche aan je raam

Liever op papier?

natuurdichtbijmij: emoji post

Waarom is het zo belangrijk dat we nú iets doen?

In welk Vlaanderen zal jij in de toekomst leven? Sta je elke dag in de file naar je werk? Krijg je te maken met overstromingen, betaal je je blauw aan rioleringskosten en komt er nooit een bus? Of leef je in een levendige buurt met natuur op wandelafstand, veel bos en bomen en gezellige volkstuintjes?

Met de verkiezingen in aantocht staan we op het kruispunt om één van die twee kanten uit te gaan. En de tijd dringt. Onze bestuurders gaan nog steeds te kwistig om met open ruimte. Dat blijkt uit een rapport van Natuurpunt.

Natuurpunt, Velt en BOS+ ijveren voor meer natuur in Vlaanderen. Samen grijpen we de verkiezingen aan om natuur en de bescherming ervan in de bestuursakkoorden te krijgen. Zo werden er meer dan 60 lokale actieplannen voorgelegd aan bestaande en, binnenkort, nieuwe lokale besturen.  

public://itr_longread/header_oproep_politici_verkiezingen.png

Laat de verkiezingen om meer gaan dan de juiste affiche, de goeie slogan en de fotogeniekste kandidaten. Laat het ook gaan om de toekomst, om de zorg voor natuur, open ruimte en de leefkwaliteit van de burgers.

1. Meer natuur voor iedereen

Zorg voor groen in het straatbeeld én voor natuurgebieden op wandelafstand van ieders woning. 

2. Meer natuur voor onze gezondheid

Natuur houdt burgers gezond en gelukkig. Creëer een gezonde omgeving voor alle Vlamingen met meer natuur.

3. Natuur maakt klimaatrobuust

De klimaatverandering is volop bezig. Gebruik de natuur om de mensen te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering: groen als verkoeling tegen hitte en buffergebieden tegen wateroverlast.

4. Geef geen open ruimte meer op

In een volgebetonneerd Vlaanderen betalen we ons blauw aan nutsvoorzieningen, is de levenskwaliteit ondermaats en is de natuur hopeloos versnipperd. We moeten de ruimte efficiënter benutten en overtollige bouwgronden vrijwaren van extra beton.

5. Nieuwe vormen van landbouw geven zuurstof aan natuur

Maak ruimte voor voedselproductie die ook de biodiversiteit vergroot in Vlaanderen.

6. De kracht van natuur om mensen bij elkaar te brengen

Ondersteun de natuurverenigingen om te bouwen aan de samenleving in Vlaanderen, met de natuur als gemeenschappelijk doel en de natuurgebieden als plekken om mekaar te ontmoeten.

7. Natuur is erfgoed

Onze natuurlijke landschappen zijn eeuwenoud. Door zorg te dragen voor natuur en landschappen, beschermen we ons rijk erfgoed. 

Wat doen Natuurpunt, Velt en BOS+?

Natuurpunt is een onafhankelijke vrijwilligersvereniging die zorgt voor de bescherming van meer dan 22.800 ha kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen. In elke Vlaamse gemeente zijn afdelingen en werkgroepen actief. Natuurpunt-afdelingen hebben inmiddels in meer dan 60 gemeenten een beleidsplan over natuur aan hun gemeente overhandigd.

Velt is de vereniging voor al wie milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken. Al meer dan 40 jaar promoten we gezond leven op het ritme van de seizoenen, én dit met respect voor de natuur. Meer dan duizend vrijwilligers zetten zich elke dag actief in voor een ecologische leefomgeving.

BOS+ is de motor van acties rond duurzame lokale ontwikkeling door werk te maken van het behoud, het duurzaam beheer en de uitbreiding van bossen, hier en in het zuiden. BOS+ draagt bij tot een groeiend bewustzijn van het belang van bos en bomen voor een leefbare wereld voor mens, plant en dier. BOS+ maakte een beleidsplan op voor nieuwe gemeentebesturen.

 

logo natuurpunt velt bosplus

PERS
Natalie Sterckx
0490-65 79 96

BELEID
Krien Hansen
0498 85 16 87

TOP