Les 5: Turkse tortel, houtduif en holenduif

Afbeelding
Online cursus Tuinvogels - duiven
Natuurpunt

Welkom bij de tuinvogelcursus van Natuurpunt

Hoe verjaag je duiven uit je tuin? Dat is een vaak gestelde vraag aan Natuurpunt. Toch zijn duiven veel meer dan een 'last' in je tuin. Ze hebben een innig liefdesleven, vertonen flamboyant flirtgedrag en munten uit qua aanpassingsvermogen. Gerald en Gina vertellen je meer over de roekoe's onder de tuinvogels: Turkse tortel, houtduif en holenduif.

Turkse tortel: paspoort

  • Engelse naam: Collared Dove
  • Wetenschappelijke naam: Streptopelia decaocto
  • Familie: Duiven (Columbidae)
  • Grootte: 31-33 cm
  • Broedperiode: half februari - november, 2-5 legsels per jaar, 2 eieren per nest

Nieuwste duif

Iets meer dan een halve eeuw geleden werd de eerste Turkse tortel in ons land gesignaleerd. De eerste Belgische waarneming gebeurde in 1952 en in 1955 broedde het eerste paartje in Knokke. Daarna ging de verspreiding razendsnel. Nu broedt de soort in elke stad en elk dorp is ze niet meer weg te denken. Maar de aantallen slinken ondertussen wel wat.

De Turkse tortels konden zich zo snel over Europa en Nederland verspreiden omdat ze leven in dorpen en steden in de overgangszone van de stenen stad (domein van de stadsduif) naar de groene parken en villawijken (leefgebied van de houtduif). Deze overgangszone was een soort niemandsland en dat kwam de Turkse tortel goed uit. De Turkse tortel zit graag in tuinen en op daken, die ze als zangpost gebruikt. 

Ring om de nek

Turkse tortels zijn heel gemakkelijk te herkennen: kleine, beige duiven met een zwart-witte ring om de nek. Ze zijn slanker dan de holenduif en de houtduif en de beige kleur is ook heel anders dan de blauwgrijze tinten. Er is nog wel een andere tortelduif die qua postuur op de Turkse tortel lijkt, dat is de zomertortel. Maar die is met zijn rosbruin geschelpte rug en roodomrande ogen snel van de Turkse tortel te onderscheiden. Bovendien is de zomertortel (‘what’s in a name?’) alleen in de zomer te zien in Vlaanderen. Het is onze enige duif die gaat overwinteren in de Afrikaanse Sahelzone. Met de zomertortel gaat het helaas niet zo goed. Natuurpunt zet zich in om de omstandigheden voor deze zeldzaam geworden trekvogel te verbeteren. Zie verder de les hoe we dit juist doen. 

Afbeelding
Turkse tortel
Elwin van der Kolk
Afbeelding
Zomertortel
Natuurpunt

Koeren als een koekoek

Turkse tortels vallen vooral op als ze hun korte baltsvluchten maken. Ze vliegen dan met luid klapperende vleugels naar boven om vervolgens een beetje lacherig ‘KOE koe koe’ te roepen en weer naar beneden te zeilen. Dit baltsen doen ze het hele jaar door, want er wordt het hele jaar door aan het nageslacht gewerkt. Het is zelfs zo dat de Turkse tortels die in het vroege voorjaar worden geboren, zelf in het najaar al jongen kunnen hebben! De zang van de Turkse tortel bestaat uit een vriendelijk gekoer dat in de verte een beetje aan de koekoek doet denken en er zelfs ook wel eens mee wordt verward. 

Audio file
Beluister hier

Natuurpunt knokt voor de zomertortel

De mooiste duif van Vlaanderen komt helaas maar zelden in onze tuinen. De zomertortel is meer een bosvogel. Hij heeft een subtiel getekend 'zebra'-vlekje op de nek, een warme kastanjebruine rossige rug, een markante witte staartrand en een wijnrode keel en borst. De verhoudingen van dit prachtige duifje lijken beter te kloppen dan bijvoorbeeld die van de houtduif. De zomertortel is een trekvogel. Het is de enige langeafstandstrekker van alle Europese duivensoorten. Hij overwintert in Afrika, ten zuiden van de Sahara, en keert in mei terug naar Vlaanderen. Voor de korte periode dat de zomertortels hier zijn, zijn ze buitengewoon productief. In een paar maanden brengen ze soms wel twee legsels groot.

Afbeelding
Zomertortel
Luc Meert

Helaas gaat het niet goed met de zomertortel. Hij is de afgelopen decennia niet achteruit ‘gegaan’, maar gehold. Van 3500-4500 paar in 2000-2002 naar minder dan 500 nu. En dat tempo lijkt vooralsnog niet te kenteren. Hoe komt dat? Ten eerste door de veranderde landbouw hier en de rest van Europa. Bijna overal zijn de onkruidzaden, het belangrijkste voedsel, verdwenen. Vervolgens worden ze in de landen rondom de Middellandse Zee tijdens de trek heftig bejaagd. En ook de droogte in overwinteringsgebieden in Afrika speelt de zomertortels parten. Als BirdLife-partner probeert Natuurpunt deze oorzaken aan te pakken. Hoe?

Houtduif: paspoort

  • Engelse naam: Common Wood Pigeon
  • Wetenschappelijke naam: Columba palumbus
  • Familie: Duiven (Columbidae)
  • Grootte: 40-42 cm
  • Broedperiode: hele jaar door, 3 legsels per jaar, 2 eieren per nest

Luidruchtige verschijning

Een houtduif die vanuit een boom of struik opvliegt, is met de ogen dicht te herkennen. Er is geen andere vogel die zo luidruchtig het luchtruim kiest. De vleugels slaan wild tegen de takken en bladeren. Vooral ’s nachts schrik je je een ongeluk van zo’n opvliegende houtduif. Maar die onstuimige stunteligheid is schijn: ze gebruiken het vleugelklappen als alarmsignaal voor soortgenoten.

Een houtduif is al van veraf in de vlucht te herkennen aan de brede witte baan over de vleugel. Ook de zwarte staartrand valt extra op omdat deze wordt gescheiden door een licht randje van de grijze staart.

Audio file
Beluister hier

Pluizige pubers

Houtduiven bouwen het hele jaar door nesten. Meestal lukt het ze pas tegen het najaar om hun jongen te laten uitvliegen. Dan zijn belagers, zoals gaaien en kraaien, minder op nestjacht en te druk bezig met andere zaken. In augustus en september zijn meestal de eerste jonge houtduiven te zien. Ze zien er een beetje puberachtig uit. Wat slanker dan hun ouders, met soms nog een paar nestpluizen op de kop en nog zonder de witte vlek in de nek. Volwassen houtduiven kunnen daardoor snel worden verward met holenduiven. Maar let op de nek en je ziet het meteen. De holenduif mist het wit in de nek. In de vlucht is het nog gemakkelijker. De brede witte vleugelbaan van de houtduif ontbreekt bij de holenduif.

Afbeelding
Houtduif
Natuurpunt
Afbeelding
Holenduif
Elwin van der Kolk

Lekker tortelen

Als mannetjes houtduiven vechten – en dat doen ze regelmatig –  doet dat denken aan een bokswedstrijd. Om de beurt geven ze elkaar een lel met een vleugel en die klap is op grote afstand te horen. Zo’n gevecht kan minutenlang doorgaan. Het wordt kennelijk op punten beslist, want niemand heeft ooit een houtduif knock-out zien gaan. Uiteindelijk ruimt één van de twee het veld. Met vrouwtjes houtduiven gaan de mannen heel anders om. Zachtjes koerend, bijna brommend, zit het mannetje verstopt in een conifeer om zo een vrouwtje naar het doorzichtige takkennest te lokken. Daarna wordt er samen langdurig verder gekoerd en gekroeld. Het lage, zware gekoer van houtduiven weerklinkt in veel wijken en tuinen. Je herkent het wellicht meteen als je het hieronder afspeelt. 

Audio file
Beluister hier

Holenduif: paspoort

  • Engelse naam: Stock Dove
  • Wetenschappelijke naam: Columba oenas
  • Familie: Duiven (Columbidae)
  • Grootte: 28-32 cm
  • Broedperiode: hele jaar door, 2-5 legsels per jaar, 2 eieren per nest

Postduif lookalike

Holenduiven komen algemeen voor, maar ze worden heel gemakkelijk over het hoofd gezien. Ze zitten vaker in moerassen en bossen en dus niet echt in de stad. Hoewel het in Vlaanderen een vrij algemene broedvogel is, zijn er heel wat mensen die nog nooit een holenduif hebben gezien, ze worden namelijk al snel versleten voor postduiven. Dat is niet zo verwonderlijk, want ze hebben hetzelfde formaat. Alleen bestaat een groep postduiven meestal uit een bonte mengeling van blauw, rood en wit, terwijl holenduiven allemaal hetzelfde uiterlijk hebben. Ze zijn egaal blauwgrijs met een groene glans in de nek. Ze hebben geen witte nekring zoals houtduiven.

Zacht koeren

Als ze wegvliegen, maken holenduiven met hun vleugels een zacht en hoog fluitend geluid dat je alleen hoort als je er dichtbij bent. Dat gebeurt echter zelden, want holenduiven zijn vrij schuw en knijpen er al snel tussenuit. Vooral in het najaar zie je ze wel eens vaker in een gemaaide grasberm naar voedsel zoeken. Maar in het voorjaar en de zomer zijn ze moeilijker te vinden. Vooral hun lage en ritmisch gekoer, dat wat lijkt op dat van een stadsduif, verraadt dan hun aanwezigheid. Een herhaald zacht 'hoe-hoe-hoe'. 

Audio file
Beluister hier
Afbeelding
Vogels kijken met Gerald
NP

Tuinvogelkijktips van Gerald

Met de tips van Gerald wordt vogels kijken nog leuker en gemakkelijker. Dit keer: genieten van duiven. 

Duiven worden altijd een beetje onderschat. Wie ze met een verrekijker bekijkt, ontdekt echter de schoonheid en de fraaie details. Let bijvoorbeeld eens op het kleurenpalet rond de snavel van de houtduif. Bovendien zijn duiven heel bijzondere vogels met unieke eigenschappen en leuk gedrag.

Baltsvluchten van dichtbij
Van weinig vogels zijn de baltsvluchten zo gemakkelijk te bestuderen als van de houtduif en de Turkse tortel. Ze doen het namelijk recht boven onze huizen en tuinen. En ook nog eens erg vaak. Let eens op zo’n stoere houtduif die met fanatieke en snelle vleugelslagen een aanloop neemt, hoogte wint, op het hoogste punt luid met zijn vleugels kleppert en dan met de borst vooruit en met gestrekte vleugels en staart een mooie boog door de lucht zweeft, om vervolgens weer af te dalen. Als je het baltsboogje eenmaal herkent, zal je het veel vaker zien.

Drinkende duiven 
Als je een waterschaal in de tuin hebt staan, kan je het van dichtbij zien. Duiven zijn de enige vogels die ‘slikkend’ kunnen drinken zonder hun kop op te tillen.

Lopende duiven
Let eens op hoe grappig duiven zich lopend voortbewegen. Hun kop beweegt namelijk schokkend mee op de maat van hun voetenwerk.

Duiven geven melk
Briljant, want zo kunnen ze ook in de winter jonkies groot krijgen. Duivenmelk komt niet uit een uier, maar uit de krop van de duif. Dat is een verbreding bovenin de keel, waar de jongen de ‘melk’ uitpikken. Daarom kunnen ook mannetjes het produceren. En de melk zelf is eigenlijk ook geen echte melk, het is meer een prutje van huidcellen met veel vet en eiwit. Maar er zitten wel antistoffen in, net als in moedermelk. Zo krijgen de jonge duiven wat bescherming mee tegen allerlei ziekten.

Nestelende duiven
De naam holenduif zegt het al. Zij gebruiken holtes in bomen, nestkasten, oude gebouwen en zelfs konijnenholen om te nestelen. Turkse tortels en houtduiven maken daarentegen nesten in bomen en struiken. Vooral houtduiven zijn meesters in het maken van instabiele rommelige nesten die bij het minste of geringste uit de boom buitelen. Houtduifnesten zijn soms open en bloot zichtbaar (en worden dus ook best vaak leeggeroofd) en zijn te vinden in tuinen met wat bomen en struiken, maar kunnen evengoed onder een open veranda zijn gebouwd.

Afbeelding
Duif
Luc Meert
Afbeelding
Nest duif
Natuurpunt

Tortelen
Duiven zijn romantische rakkers die hun hele leven bij elkaar blijven en langdurig lekker knus samen kunnen tortelen. De hofmakerij is een tedere aangelegenheid die gepaard gaat met koergeluiden, haast plechtige buigbewegingen en wat onhandig getrippel.

Duiven in de tuin
Met bijvoeren zijn duiven vrij gemakkelijk naar een tuin lokken. Zo zijn ze goed te bestuderen en van dichtbij te bekijken. Strooi eens een zaadmengsel gewoon op de grond, dat werkt het best.

Icon
Icoon - Vogelhut

Samenvatting les 5

  1. Een Turkse tortel is een kleine, beige duif met zwart-witte ring in de nek. Hun roep is driedelig en kan verward worden met een koekoek. 
  2. Houtduiven herken je aan de witte vlek in hun nek. In de vlucht zie je de witte sikkels op de vleugels. Hun roep is vijfdelig en heser dan die van Turkse tortel. 
  3. Holenduiven zijn egaal blauwgrijs met een groene glans in de nek. Ze zijn eerder schuw en laten een vloeiende, eendelige roep horen. 

Tel mee met Het Grote Vogelweekend

Volgende keer:

In deel 6 van deze cursus vertellen Gerald en Gina alles over de boomkruiper, de boomklever en de grote bonte specht.