Meer lezen over vleermuizen

Vleermuizen (Chiroptera spec.)

Vleermuizen zijn vliegende nachtdieren waar heel wat mensen stiekem een beetje schrik van hebben. Maar dat is niet nodig, want ze vliegen niet in je haar, veranderen niet in een vampier en zijn niet agressief. 

Hoewel er wereldwijd meer dan 1400 soorten vleermuizen bestaan, komen er in Vlaanderen maar 17 voor. De meest courante zijn de baardvleermuis, de franjestaart, de gewone dwergvleermuis, de ingekorven vleermuis, de laatvlieger en de rosse vleermuis.

In de winter houden vleermuizen een winterslaap op een verborgen plekje. In de zomer zijn ze actiever en kan je ze gemakkelijker spotten. Sommige soorten wonen enkel in gebouwen, andere enkel in holle bomen en nog andere in beide. Vleermuizen en hun verblijfplaatsen zijn wettelijk beschermd, maar dat alleen is onvoldoende om van alle soorten levensvatbare populaties te behouden. Speciale acties, zoals het inrichten van zolders, kunnen de aantallen weer opkrikken. 

Afbeelding
Watervleermuis - Shutterstock
NP

Insectenverslinders

Het gewicht van een vleermuis varieert van 5 tot 25 gram. Per nacht eet een vleermuis ongeveer een kwart tot de helft van zijn gewicht aan muggen, motten en spinnen. Een vleermuis van 20 gram eet zo al gauw tot 3,6 kg insecten per jaar! Dat maakt onze natuurlijke insectenbestrijders heel belangrijk.

Niet storen! Winterslaap!

Wanneer de winter nadert, is er voor de vleermuizen steeds minder voedsel. Ze leggen daarom een vetreserve aan voordat ze naar hun winterschuilplaats gaan, waar ze van oktober tot april onderduiken. Elke soort geeft de voorkeur aan een andere soort schuilplaats; de dwergvleermuis verblijft in huizen, terwijl de rosse vleermuis enkel in boomholten slaapt. Maar de meeste soorten, zoals de ingekorven vleermuis, overwinteren in grotachtige plaatsen. 

Tijdens hun winterslaap worden vitale lichaamsfuncties, zoals ademhaling, tot een minimum herleid. Die komen weer op gang als de dieren gewekt worden, wat een -vaak dodelijke- aanslag is op de vetreserves van het dier. Daarom mogen slapende dieren niet gestoord worden.

Donkere zolders als uitvalsbasis

Donkere zolders schrikken duiven af en zijn ideaal voor vleermuizen! Zolders zijn vaak ruim, rustig en ongebruikt. In gewone huizen kom je wel eens een vleermuis tegen en op zolders van kerken, abdijen en kastelen vind je kwetsbare soorten zoals grootoren of laatvliegers. Wil je vleermuizen aantrekken? Voorzie dan een speciale invliegopening, zo kunnen vleermuizen gemakkelijk binnen en blijven duiven buiten.

Wanneer je werken aan je dak plant, houd dan rekening met de vleermuis. Van december tot februari verblijven ze in hun winterschuilplaats en is de kans klein dat je hen stoort. Maak verder gebruik van vleermuisvriendelijke houtbeschermingsproducten en overweeg bij het vervangen van je dak om de werken gefaseerd uit te voeren zodat de vleermuizen wennen aan hun vernieuwde verblijf. 

De meest bekende huisbewoners zijn de dwergvleermuis, de laatvlieger en de gewone grootoor. Ze leiden een verborgen en nachtelijk bestaan en kunnen vaak jaren in je huis wonen zonder dat je het weet. Hun favoriete plaatsjes zijn spouwmuren en rolluikkasten, spleten onder dakpannen of achter gevelbekleding. Maar ook achter overhangende loodslabben van een dak en het dakgebinte, achter een dakschild en vensterluiken of onder vensterbanken of leien.

Icon
Download icoon

Vleermuizen zijn onschadelijk. Kolonies in huizen veroorzaken over het algemeen ook weinig overlast. Lees meer in onze algemene folder over vleermuizen. 

Vleermuizenfolder downloaden

Agenda