Het Vinne

Provincie Vlaams-Brabant

Wandel over het avontuurlijke plankenpad

In de winter zet de ondergaande zon het meer in een oranje gloed

Spot vogels vanuit de kijktorens

Wandelen in Het Vinne

Geschikt voor kinderwagens met grote wielen. 

Toegankelijkheid

  • Leuk voor kinderen

  • Toegankelijk voor kinderwagens

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Zeer groot gebied: > 100 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

4 routes

Mottewandeling

wandelpad
2.44km
Gemiddeld 37 minuten wandeltijd

Gallowaywandeling

wandelpad
2.87km
Gemiddeld 40 minuten wandeltijd

Vinnewandeling

wandelpad
4.92km
Gemiddeld 70 minuten wandeltijd

Sint-Odulphuswandeling

wandelpad
1.70km
Gemiddeld 26 minuten wandeltijd

Startpunten

Het Vinne

Ossewegstraat 70
Zoutleeuw
België

Zien en doen

In de Vinnehoeve vind je de volgende faciliteiten: bistro, toiletten, EHBO, verhuur van fietsen en verrekijker, etc.

Er is een speeltuin, integraal toegankelijk voor kinderen met een handicap. Daarnaast is er een speelbos, een olympisch pad en een zintuigenbeleefpad. Ga naar Bezoekerscentrum Het Vinne voor de zoektocht 'Hier kan je het Vinne', een wandeltocht langs de mooiste plekjes van het Vinne (10-13j). Je kan er ook de Sciencecaching Trekvogels starten (vanaf 14 jaar), een GPS-tocht door het gebied.  Er is ook een toeristische geocaching-route langs prachtige plekjes. Ontleen een GPS-toestel na reservatie in het bezoekerscentrum Het Vinne.

De ezelboerderij van Den Dolaard bevindt zich vlakbij het Het Vinne. Maak een begeleid proeftochtje vanaf 30 euro per gezin (2 volwassenen en 2 kinderen). Lunchpakketten verkrijgbaar. 0479–45 23 36, Zwartaardeweg 2, Zoutleeuw.

Bivakzone Het Vinne aan de noordzijde van het meer. Waterpomp aanwezig. Maximum 3 tentjes van 3 personen voor 48u.

Wil je Het Vinne verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met het Bezoekerscentrum in de Vinnehoeve, 011-78 18 19.

Dieren en planten

Vanuit de uitkijktoren vlak bij het bezoekerscentrum staan vogelliefhebbers bijna elke dag op de loer. Vooral in de vroege ochtend en net voor zonsondergang is er altijd een telescoop paraat. Het Vinne ligt immers op een belangrijke vogeltrekroute. Zeldzame doortrekkers zijn ralreigers, roodstuitzwaluwen en woudapen. Het meer trekt ook veel meeuwen en sterns aan.

De plantengroei is het meest bijzonder op de vroegere meerlob. Daar groeit een rijke heideachtige vegetatie met soorten zoals tormentil, veenmos en struikhei. Samen met de provincie herstelt Natuurpunt er heischraal grasland. Omdat er op steile hellingen weinig planten groeien, zijn ze heel geschikt voor bijzondere graslandpaddenstoelen, zoals het piekhaarzwammetje, de sikkelkoraalzwam en verschillende soorten knotszwammen en aardtongen.

Over dit gebied

Vinne betekent "ven" of "natuurlijke waterplas". Op het einde van de laatste ijstijd ontstond er een komvormige kuil die zich vulde met water doordat het klimaat veranderde en de Zoutleeuwse bodem zich ertoe leende. In 1841 werd het meer drooggelegd, eerst om het als landbouwgrond te gebruiken en later als populierenplantage. In 2004 werd het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

Aan de overkant van de Ossenwegstraat ligt de Castelberg, een tien meter hoge heuvel en één van de best bewaarde mottes in België. Een motte is een vroegmiddeleeuwse woonplaats van een plaatselijke heer. Waarschijnlijk had ze ook een verdedigingsfunctie. Wandelwegen, knuppelpaden, schuilhutten, vogelkijkhutten, kijktorens en infoborden maken een wandeling nog boeiender en aangenamer.

Wat doet Natuurpunt

Naast de meerlob in dit provinciedomein beheert Natuurpunt ook het Klein Vinne, een beekvalleitje met natte graslanden en ruigtes. De beekvallei verbindt Het Vinne met de vallei van de Kleine Gete, die samenvloeit met de Grote Gete. Natuurpunt werkte ook mee aan de plannen voor de aankoop en de inrichting van Het Vinne. Verder startte Natuurpunt de voorbije jaren met een reeks natuurontwikkelingsprojecten tussen Hoegaarden en Geetbets. Het Vinne is de poort tot de Grote Getevallei. De Spoorwegzate (Hoegaarden), het Tiens broek (Tienen) en Aronst Hoek (Geetbets) vormen embryonale kernen van dit aaneengesloten natuurcomplex. Verder beheert Natuurpunt nog percelen in de Kleine Getevallei, aan de westrand van Zoutleeuw bij de citadel, het Bolwerk.

Afdeling

Het Vinne wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Het Vinne

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Het Vinne' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water

Partners