Havik
François Van Bauwel

Achterheide

Tessenderlo
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
Achterheide is een licht glooiend halfopen landschap getooid met lichtrijke bosjes, donkere naaldhoutbestanden en kleine weiden, doorsneden door talrijke zandwegen.

Toegankelijkheid

Wandelaars en natuurgenieters kunnen hier hun hart ophalen: op de Achterheide liggen tal van kronkelende weggetjes die je door de mooiste stukken van het gebied leiden. Voor wie de Achterheide te klein is, is er nog een extra troef: het gebied vormt de verbinding tussen de natuurgebieden Gerhagen-Houterenberg en Averbode Bos & Heide en staat zo garant voor talloze kilometers wandelplezier!

Beschrijving van het gebied

Deze 'verloren' hoek van de gemeente Tessenderlo vormde het decor voor de streekroman "Mannen van de Achterheide" van Minus van Looi waarin treffend beschreven wordt hoe lokale keuterboerkes en bremsnijders rond het jaar 1900 met bloed, zweet en tranen op de arme ijzerzandsteengrond hun kost probeerden bijeen te 'winnen'. Oude kaarten leren ons dat het landschap nog steeds vergelijkbaar is met die tijd, alsof de 'vooruitgang' aan de Achterheide is voorbij gegaan!

Dieren en planten

Deze afwisseling gaat gepaard met een uitzonderlijke rijkdom aan dieren en planten: bijna 950 soorten nachtvlinders, 160 soorten zweefvliegen, bijzondere dagvlinders zoals het bont dikkopje en de sierlijke kleine ijsvogelvlinder, broedvogels waaronder de bontgekleurde gekraagde roodstaart, de majestueuze havik en de eigenaardige wespendief, kleurrijke zeldzame planten als de blauwe knoop, echte guldenroede, kruipbrem, enz. vinden er allemaal een thuis.

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Achterheide groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Achterheide".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Frank Van de Meutter Frank.vandemeutter@gmail.com of Paul Beert paul.beert@cipal.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.