De Aschputten in Meer, Hoogstraten
Vilda

Aschputten

Meer, Hoogstraten
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
 • Speelnatuur
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Eten en drinken
Langs de Mark, ten oosten van het recreatiedomein De Mosten, ontpopt zich het natuurgebied Aschputten. De Aschputten bestaat uit vrij droge tot vochtige graslanden met kleine landschapselementen, enkele bospercelen en poelen. Verspreid tussen de bossen liggen er enkele weilandjes met restanten van de vroegere natuurrijkdom. Je kan hier prima wandelen.

 

Oranjetipje

Toegankelijkheid

Het hele jaar door vrij toegankelijk op de wandelpaden. Stevige stapschoenen aangeraden. Honden welkom, aan de leiband. 

 Top

Leuk voor kinderen

Aan het recreatiedomein De Mosten ligt een speelbos waar kinderen zich volop kunnen uitleven in de natuur.

Vlak bij het recreatiedomein “De Mosten” ligt er ook een mooi belevingspad dat je rond het recreatiedomein loodst, langs mooie natuurgebieden en de rivier De Mark.  Je kan er hossen door de bossen met mooie klauterpartijen, spelen op het recreatiedomein en wandelen langs weilanden die op een natuurlijke manier beheerd worden. Geniet van de rust van het water langs de oude meander ‘De drie gezusters’. Wandel langs de Mark, met wat geluk kan je hier een ijsvogeltje spotten! Vang en bestudeer waterdiertjes in het poeltje, gezeten op een bank op een vondertje. Langs de velden en het bos opnieuw kom je aan op het recreatiedomein om te genieten van iets lekkers in “Treehouse bar”. Puur genieten!

In de zomer is er het recreatiedomein met een speeltuin, zwemvijver… Hiervoor wordt wel inkom gevraagd (kinderen 2€, niet inwoners Hoogstraten 4€). Er is een hoogteparcours, je kan er waterskiën en wake boarden en genieten van een rondje minigolf met 18 holes. 

Top

Roodborsttapuit

Beschrijving van het natuurgebied

In het gebied zie je goed hoe de Markvallei eruitzag voordat ze recht getrokken werd in de jaren zeventig. Het gebied ligt op een rij duinen die zich vroeger over een afstand van twee tot drie kilometer uitstrekte op de flank van de vallei van de Mark. De ruggen van die duinen werden vroeger de Aschputtenbergen genoemd. Daarom kreeg het gebied zelf de naam Aschputten.

De landduinen sluiten aan op de Meirberg, een van de bekendste prehistorische sites in Vlaanderen van na de laatste ijstijd. In het stenen tijdperk woonden er daar mensen. In de steentijd was een hoger gelegen duin met uitzicht over het water namelijk een echte trekpleister voor groepen jagers en verzamelaars.

 Top

Hoogtepunten op de wandelroute

Het wandelpad brengt je langs enkele restanten van de Mark. De meanders langs het wandelpad worden in de volksmond de Drie Gezusters genoemd. In de Drie Gezusters, drie wielen of kolken, zou zich volgens een legende een oude kerkklok bevinden die vroeger op kerstdag om middernacht luidde. De benaming "de drij Gezusters" doet denken aan "de drij Matronen". Het is een verwijzing naar oude Keltische moedergodinnen of "moiren". De traditie geeft daarnaast ook aan dat hier drie zusters verdronken zouden zijn.

De wandeling leidt je ook door en langs het recreatiedomein De Mosten, dat eigendom is van de stad Hoogstraten. Centraal in dit gebied ligt een grote waterpartij. Die ontstond na een zandwinning voor de aanleg van de E19. Het is een belangrijke tussenstop voor heel wat trekkende watervogels. In de winterperiode vind je in de Mosten dan ook heel veel soorten eenden. De fuut en de kuifeend zijn enkele van de meest opvallende verschijningen. Ook heel wat zoetwatervissen vinden een geschikt woonplaats in de "put".

 Top

Steenuil

Dieren en planten

In het voorjaar staan de weiden vol met pinksterbloemen. Het oranjetipje, een mooi vlindertje waarvan de rupsen leven op pinksterbloemen, kom je dan veel tegen. Distelvinken zoeken in de winter voedsel op de zaadknoppen van distels, terwijl sijsjes de els gebruiken om een voedselvoorraad aan te leggen. In de zomermaanden cirkelen buizerds en wespendieven over het gebied en ook sperwers hebben hier hun jachtterrein.

Aan de stuw op de Mark broeden bijna elk jaar grote gele kwikstaarten en op de weidepalen verdedigen roodborsttapuiten hun territorium. In de poelen vind je poelkikkers, vinpootsalamanders en alpenwatersalamanders. Het gebied is een paradijs voor die amfibieën. Tijdens de zomermaanden kan je de dieren gadeslaan van op een steiger bij een van de poelen. Het water van de poelen trekt ook verschillende libellensoorten en zeldzame planten zoals de pilvaren aan.

De steenuil is de kleinste van onze uilen. Hij voelt zich oppermachtig in het kleinschalige landbouwlandschap. In de Aschputten vindt de nachtroofvogel een uitstekend jachtterrein.

 Top

Natuurbeheer

Natuurpunt voert op verschillende percelen een verschralingbeheer. Dat houdt in dat we er maaien of begrazen zonder te bemesten. Op die manier ontstaan er graslanden en bloemenweiden met veel verschillende soorten en worden er geleidelijke overgangen van bos naar graas- of hooiweiden gecreëerd. Zij vormen een ideaal biotoop voor insecten, vogels en enkele zoogdieren.

Plaatselijke landbouwers helpen mee bij het beheer van het gebied. Het overige beheer voeren de vrijwilligers van Natuurpunt Markvallei en de professionele ploegen van Natuurpunt uit. Dankzij het beheer krijgen verschillende planten van voedselarme gronden de kans om in het gebied te groeien.

 

 Top

Verder wandelen

Vallei van het Merkske

Turnhouts Vennengebied

Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
4.00km

Aschputten - Rode wandeling, volg de wandelknooppunten 45-55-47-49-48-47-45

 • Aschputten - Vertrekpunt De Mosten

  Hoogeind 74b
  2321 Meer
  Bekijk de vervoersmogelijkheden

Horeca

 • Treehouse

  Hoogeind 74, 2321 Meer 

  hello@goodlifecablepark.be

  Telefoon: +32 (0) 3 435 76 32

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de Aschputten verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak bij bezoekerscentrum De Klapekster Kolonie 43, 2323 Wortel bc.deklapekster@natuurpunt.be.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.