Bankbeek

Wevelgem
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
De Bankbeekvallei is een typische beekvallei met kleine, laaggelegen vochtige weiden, omzoomd door knotbomen. Door de aanwezigheid van de beek, een poel en de talrijke andere kleine landschapselementen is dit voor de natuur een zeer waardevol gebied.

Dieren en planten

De natte bodem zorgt dat hier typische planten, zoals de pinksterbloem, voorkomen. De plant komt voor in graslanden, bossen en in moeras. In een omgeving die heel nat is, heeft ze zich op een bijzondere manier aan dit milieu aangepast. De deelblaadjes zijn dan kortgesteeld en beginnen al, terwijl ze nog aan de plant zitten, worteltjes te vormen. Wanneer ze van de plant afvallen, kunnen ze uitgroeien tot nieuwe planten. Het zaad komt in een dergelijk permanent nat milieu slecht tot ontkieming en op deze wijze kan de soort zich toch nog voortplanten.

De houtkanten en de knotbomen zijn niet alleen mooi, maar zijn ook de ideale leefomgeving voor veel verschillende dieren. De knotwilgen  zijn echte natuurmonumenten, de oudste zijn minstens 100 jaar oud. De knotwilgen worden van binnen geleidelijk hol; een prima nestplaats voor onder meer de steenuil. De knotbomen worden om de 5 jaar van hun takken ontdaan, zo niet gaan de bomen door het gewicht van de kruin scheuren. Met de takken worden houtmijten gemaakt, die dienst doen als overwinteringsplaats voor verschillende zoogdieren en amfibieĆ«n.

De steenuil is de kleinste uil van Vlaanderen. Hij valt op door zijn gedrongen gestalte, felle ogen en witte wenkbrauwstrepen. De steenuil bouwt zijn nest het liefst in holten van knotwilgen, fruitbomen en oude schuurtjes. Als de boom niet regelmatig gesnoeid wordt, breken de takken af en beginnen ze te rotten. Je treft de steenuil ook overdag vaak aan terwijl hij van het zonnetje geniet op paaltjes of knotwilgen. Lees hier meer over de steenuil.

Natuurbeheer

Natuurpunt en de gemeente Wevelgem kochten een aantal weilanden. We voeren samen regelmatig beheerwerken uit om de natuurwaarde te verhogen. De bomen worden regelmatig geknot en het maaisel wordt netjes afgevoerd. 

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Bankbeek groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Bankbeek".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je Bankbeekvallei verkennen onder leiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met via 056 32 43 02

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.