Bergelenput
Christiane Geldhof

Bergelenput

Wevelgem
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare

Bergelenput is een provinciaal domein dat beheerd wordt door Natuurpunt in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen en de gemeente Wevelgem. Een waterplas van 8 ha met rietkraag en een gedeelte met diverse types bebossing zorgen voor een gevarieerd domein met veel mogelijkheden voor natuurobservatie en wandelrecreatie.

Toegankelijkheid

Het provinciedomein Bergelen is een gevarieerd landschap. Alle wegen zijn toegankelijk voor wandelaars. Voor personen met een handicap werd een speciale verbindingsweg aangelegd tussen de Bergelenput en de domeinhoeve-cafétaria. Het fietsroutenetwerk heeft een doorsteek door Bergelen en een ruiterroute doorkruist het domein. Een deel van de vijver is voor hengelaars gereserveerd (visverlof Vlaams gewest vereist) en de vogelkijkers vinden er een observatiehut en twee wanden. Een bosgedeelte tegen de cafétaria is als speelbos aangeduid.

Leuk voor kinderen

In educatief centrum De Rand kan je een Boeboeksrugzakje ontlenen met opdrachten en raadsels die je in het natuurgebied moet uitvoeren en oplossen. Dat is reuzepret gegarandeerd. Er is ook een avontuurlijk speelplein voor de kinderen en een speelbos.

 Top

Beschrijving van het gebied

De Bergelenput ontstond in de jaren '70 toen de snelweg E403 aangelegd werd. Na de graafwerken werd er afval gestort. In 1989 besliste de gemeente Wevelgem om de Bergelenput aan te kopen. Later werd de hoeve en de 29 ha landbouwgrond eromheen aangekocht door de provincie en werden grote delen van het nieuw aangekochte gebied bebost. In 1999 sloot de provincie een erfpacht af met de gemeente voor het beheer van de Bergelenput en omgeving. Zo ontstond het provinciedomein Bergelen.

Langs en door het domein loopt de Heulebeek, die daar nog een grotendeels natuurlijke loop heeft. Je vindt er ook de Bulskamphoeve, een historische hoeve waarvan de gebouwen in hoefijzervorm binnen de omwalling staan. De hoeve werd verschillende keren door oorlogsgeweld vernield en daarna heropgebouwd of verbouwd. 

In de omgeving staat eveneens het beschermde monument de Meiboom. Dat zijn zes lindebomen met in het midden een groot ijzeren kruis.

 Top

Platbuik

Dieren en planten

Poelen trekken libellen en waterjuffers aan. De waterjuffers groeperen het kleine grut. Ze zijn rank en slank en vouwen hun vleugels volledig of half toe wanneer ze rusten. De soorten van Bergelen zijn veelal blauwachtig. Dat is ook het geval bij het lantaarntje. Zijn achtste segment is helder blauw en contrasteert met de overige donkere segmenten van het achterlijf. De vuurjuffer is bijna volledig rood, dus makkelijk te herkennen. De libellen zijn forser gebouwd en spreiden hun vleugels volledig open als ze rusten. De platbuik is een onmiskenbare soort: een zeer breed lichaam en zeer grote, bruine vlekken bij de vleugelaanzet. De vrouwtjes hebben een bruin achterlijf, bij de mannetjes is het blauw. Van de gewone oeverlibel is het lichaam minder breed en de donkere vlek aan de vleugelbasis ontbreekt.

Luid kwakend verraden groene kikkers aan de poelen zich. Van mei tot een heel eind in augustus, van ’s morgens vroeg tot diep in de nacht, laten de mannetjes zich horen. Met opgeblazen kaken geven ze van katoen. Groene kikkers houden van water zon en warmte. Andere inlandse amfibieën zoeken enkel water op om zich erin voort te planten, maar groene kikkers kunnen niet leven zonder. Toch slagen ze er ook in om grote afstanden over land af te leggen om nieuwe leefgebieden te verkennen. Terwijl ze zonnen en kwaken blijven ze ook alert, en niet zonder reden. Een lekkere kikkerhap behoort tot het basismenu van de blauwe reiger. Ongezien landt die op een afstand van de kikkerpoel, schrijdt er behoedzaam op af en spietst een argeloze kikker aan zijn vlijmscherpe snavel. Vaak zijn de kikkers hem echter te vlug af en plonzen ze met zijn allen in het water.

 Top

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Bergelenput groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Bergelenput".

Natuurpunt Wevelgem verzorgt elke eerste zondag van de maand een natuurwandeling en organiseert werkdagen in  het natuurgedeelte.

tel: 056 32 43 02 

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.