Toegankelijkheid
Biezebroeken is het hele jaar toegankelijk op de bewegwijzerde paden. Stevige stapschoenen of in de winter laarzen aanbevolen. Honden zijn niet toegelaten in de zone met het belevingspad voor kinderen.
Kinderen kunnen de Biezebroeken ontdekken via het avontuurlijke Trollenpad.
Leuk voor kinderen
Kinderen kunnen de Biezebroeken ontdekken via het avontuurlijke Trollenpad. Verschillende belevingselementen, een speelzone en houten trollen vertellen er over de verborgen magie van het eeuwenoude bronbos Biezebroeken.
Kinderen leren er hoe de bijen honing maken, waarom de egel zich onder takken verstopt en hoeveel soorten vlinders er rondfladderen. Via spelelementen verkennen de jongsten een vertelhoekje onder de hazelaars, een varenhoekje in het bos, een speelzone met een takkenhuis en takken waarmee ze zelf een kamp kunnen maken. De gebeeldhouwde trollen zijn hun gids.
Omwille van de veiligheid van de kinderen zijn honden niet toegelaten op de speelzone.
Dit project is een samenwerking van JCI Aalst (Junior Chamber International), Stad Aalst en Natuurpunt Aalst om mens en natuur op een speelse wijze te verbinden en dichter bij elkaar te brengen.
Wil je dit project steunen? Klik hier en doe een gift voor het Trollenpad.
Beschrijving van het natuurgebied
De Biezebroeken als bronbos
Tussen plaatsen met een ronkende naam als Kattenbroek, Boekveld, Hoeksken en Traffelgem (ter Affligem) ligt een eeuwenoud bos, waar de bronnen van de Monnikhofbosbeek ontspringen. De kruidlaag is er bijzonder rijk aan voorjaarsbloeiers en er groeien ook nog oorspronkelijke boomsoorten. Het bos heeft zijn “overleven” te danken aan de drassige bodem, want er ontspringen bronnen.
De verschillende heldere beekjes die er ontstaan vloeien naar de Monnikhofbosbeek, waarin ook de Pasbeek uitmondt, die naar de Dender vloeit. Daarom hoort de Biezebroeken tot het grote natuurgebied Beneden-Dender.
Al in de 16de eeuw is er sprake van “den Biesbrouck” en later van “Kattenbroek”. De biezen verwijzen naar planten als biezeknoppen, pitrus, veldrus en zeggesoorten. Broek is een oud Nederlands woord voor moeras.
Terecht is het gebied op het Gewestplan aangeduid als natuurreservaat.
Dieren en planten
Voorjaarsflora die tot de top behoort
De bosflora leert ons dat het om een “oud” bos gaat, terwijl in de boomlaag nog waardevolle soorten als gewone vogelkers, es, iep, zomereik, beuk en abeel groeien.
Nog voordat het oogverblindend bloeiend tapijt van daslook begin mei verschijnt, kan je volgende bossoorten al vinden: muskuskruis, bosanemoon, bosbingelkruid, slanke sleutelbloem, kruipende zenegroen, dotterbloem, gewone salomonszegel, gevlekte aronskelk en wilde hyacint.
De reuzenpaardenstaart verraadt ons op veel plaatsen dat er kwelwater uit de grond borrelt. Andere waardevolle planten zijn blauwzwarte rapunzel, eenbes, gele dovenetel, boskortsteel, reuzenzwenkgras, bleeksprorig viooltje en egelboterbloem. Van de Carexfamilie zijn moeraszegge, valse voszegge, boszegge, ruige en ijle zegge van de partij.
Natuurbeheer
Naar meer biodiversiteit in de graslanden
Zompige graslanden ten noorden van het bos zijn ongeschikt voor de landbouw en kunnen aan de bosrand op de natte plaatsen evolueren naar een vochtig grasland met dotterbloemen, watermunt, valeriaan, wolfspoot en beekpunge.
Op de drogere delen ligt binnen het gebied een grasland dat weinig of niet bemest werd. Het ontwikkelt, dankzij geschikt maaibeheer, tot een bloementapijt dat een festijn is voor bijen, vlinders en andere gevleugelden. De kaardenbol pronkt in de zomer boven alles uit. Ongeveer 140 verschillende soorten planten vinden er hun biotoop.
De paaltjes van de afrastering van weleer zijn een ideale uitkijkpost voor de steenuil.
Eekhoorn, egel, mol, bunzing, wezel en hermelijn vinden een schuilplaats onder de takkenmuren en –hopen die we voor hun welbevinden laten liggen.
Andere
Imker, tekenaar en JCI als tovenaar
Onze imker, net als zijn bijen gelokt door de bloemenweelde, ontplooide zijn genie als “ambachtsman” om hekjes, takkenmuurtjes, kijkplatform, bijenzone en vertelhoekje te toveren, met de hulp van een dozijn helpende handen. Een deel van de opbrengst van de honing die ter plekke geoogst wordt, gaat naar het project.
Een jonge vrijwilliger met een tekentalent maakte het ontwerp van het logo van het Trollenpad en driedimensionale schetsen van de trollen. JCI zette zijn “know how” in om fondsen te werven voor de uitvoering van het Trollenpad. Samenwerken loont!
Streekdichters en troubadours in the picture
De streekdichter Frans Fransaer vermeldde in een brochure, uitgegeven in 1978, het Jaar van het Dorp: "De abeel groeit hier voortreffelijk en leeft door in enkele plaatselijke toponiemen: het Abeelbos, het vroegere Hof ten Abeele en het Kruisabeel."
In 1975 maakte Paul Steps, voormalig onderpastoor, zijn eindwerk voor de cursus Natuurgids over de Biezebroeken. Zijn poëzie vereeuwigt de bijzondere plek:
Paul Steps, 1933
Mijn land
Is dit mijn land? Mijn land van alle dagen?
Of is ’t een droom, zoals bij elke reis?
Van kindsbeen af al ken ik deze vragen.
Maar nu wéét ik het: dit is mijn paradijs.
…
Op de infoborden krijgen poëzie en lied een plek, naast natuur. Kunst en natuur hebben samen een heilzame kracht.
Horeca
Bakkerij Bellekens
Kattenbroekstraat 45
9310 Moorsel

- Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
- Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest
Help Biezebroeken groeien
Gift via overschrijving
Meer info of een wandeling aanvragen? Dat kan via biezebroeken@natuurpunt.be
Iets te melden?
Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.