Salomonszegel
Shutterstock

Billekensberg

Kortenberg, Bertem
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
De kern van de Billekensberg in Everberg is een oud hakhoutbosje met o.a. salomonszegel, gevlekte aronskelk en bosanemoon. Rond deze kern is een jonge boomaanplant met open ruigtes.

Beschrijving van het gebied

In 2003 kocht Natuurpunt dit bosgebiedje in Everberg. Het gebied ligt aan de veldweg tussen Vijfwegen en Everberg, aan de zuidkant. Aan de kant van Everberg heeft het een steile rand. Het is een jong bos met een oude kern: in de Aero-Atlas van Vlaams-Brabant (1996) vind je nog maar een klein bebost stuk. Inmiddels zijn er veel verschillende bomen geplant.

Dit gebiedje is dus een uitgelezen variatie van zeer oude vegetatie en jonge aanplant. Het bos wordt omringd door landbouwgebied en aan de kant van Everberg een weide met een poel. Het bos is een van de mooie landschapselementen op de Brabantse steilrand ten noorden van de E40.

Dieren en planten

De kern van dit gebied is een oud hakhoutbosje met o.a. salomonszegel, gevlekte aronskelk en bosanemoon. Rond deze kern is een jonge boomaanplant met open ruigtes. Dit levert ook weer typische vegetatie op, zoals agrimonie, borstelkrans, valse salie, brede wespenorchis, guldenroede, duizendguldenkruid en schermhavikskruid. Op termijn kan het een interessant leefgebied voor verschillende dieren worden.

 

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Billekensberg groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Billekensberg".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Paul van Leest paul.vanleest@proximus.be of Jeroen Venderickx jeroenvenderickx@gmail.com

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.