Maarten Jacobs

Bolwerk

Linter, Zoutleeuw
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
 • Toegankelijk voor rolstoelen
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Eten en drinken

Net buiten de stad Zoutleeuw, in de vallei van de Kleine Gete, vind je ruïnes van de Citadel van Zoutleeuw. Tegenwoordig is enkel nog de stervorm herkenbaar in het landschap. Ontdek ze via de Vestenwandeling vanuit het centrum van Zoutleeuw.

Toegankelijkheid

Het hele jaar door vrij toegankelijk op de paden. Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer. Honden welkom, aan de leiband.

Top

Bolwerk

Beschrijving van het gebied

De ecologische waarde van de gronden rond ‘Het Bolwerk’ in Zoutleeuw was bij natuurliefhebbers al langer bekend. De aankoop van het perceel door Natuurpunt was een cruciale stap naar een definitieve bescherming. In 2007 werd er een eerste en belangrijk deel van ‘Het Bolwerk’, aan de rand van de stad verworven. Op dit perceel bevindt zich een klein deel van de ruïnes van de citadel. Vandaag is nog enkel de stervorm herkenbaar in het landschap.

Top

Geelgors

Dieren en planten

Paddenstoelen gebonden aan onbemeste graslanden, zoals weidewasplaat, grauwe wasplaat, papegaaizwammetje, zeldzame knotszwammen en aardtongen maken dit natuurgebied uniek.

Een kalkminnende vegetatie van wilde marjolein, kattendoorn, knolboterbloem, kleine bevernel, hondspeterselie, gewone agrimonie en goudhaver zorgen voor een kleurrijk landschap. Ook het zeldzame akkerklokje zie je hier en daar nog bloeien. De levendbarende hagedis heeft aan ‘Het Bolwerk’ een huis gevonden en wie goed luistert tussen april en augustus, kan regelmatig het gezang van de geelgors horen in deze omgeving.

Op de wallen staan gemengde inheemse hagen die de contouren van de oude citadel accentueren. De graslanden zelf worden extensief begraasd zodat we hier op termijn een bloemrijk karakter zullen krijgen.

Top

Natuurbeheer

Het beheerdoel van ‘Het Bolwerk’ centreert zich o.a. rond het zichtbaar maken van de contouren van de citadel in het landschap. Dit is nodig want met het vervagen van de oude stadsgrenzen kan er vlug een einde komen aan de (h)erkenning van dit erfgoed.

Samen met de scholen van Zoutleeuw, een landbouwer en onze eigen vrijwilligers zorgen wij ervoor dat dit mooi perceeltje nog waardevoller wordt en de unieke fauna en flora beschermd blijft. Natuurpunt Zoutleeuw geeft er graag rondleidingen voor het publiek, organiseert werkdagen en activiteiten.

Top

Verder wandelen

Grote Getevallei

Vinne

Spoorwegzate Tienen-Hoegaarden

Aronst Hoek

Runkelen op d'Hei

Top

Overnachten

 • B&B ‘t Hof ter Wallen, Stationsstraat 44, Zoutleeuw, 0498-49 31 90. Vlakbij fietsknooppunt 51. Met rozentuin en kersenboomgaard, vlakbij het Bolwerk.
 • B&B Hof ter Wallen, Stationsstraat 44, Zoutleeuw, 0498-49 31 90, guy.francis@hofterwallen.be - Gerestaureerde hoeve met rozentuin en kersenboomgaard. Vlakbij fietsknooppunt 51 en Het Bolwerk. Een koppeltje kerkuilen nam zijn intrek in de schuur. Natuurpuntleden genieten 10% korting.

Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
4.00km

Bolwerk - Vestenwandeling

Toegankelijk voor rolstoelen

Horeca

 • De Twee Leeuwkes

  Grote Markt 26
  3440 Zoutleeuw

Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Bolwerk groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Bolwerk".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Michel Janssens michel.janssensgm@gmail.com of Nicole Smeyers nsmeyers1@gmail.com

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.