Beschrijving van het natuurgebied
Drie biotopen karakteriseren het gebied: bos, heide en vennen. Voorheen was de hele regio bestemd als klei-ontginningsgebied, vandaar de vele kleiputten. Een duidelijke grens tussen De Bonte Klepper en De Volharding is er in het landschap niet terug te vinden. Vandaar dat beide gebieden ook niet vrij toegankelijk zijn voor het publiek.
Dieren en planten
Zonnedauw, moeraswolfsklauw, klokjesgentiaan en klein warkruid vormen floristische hoogtepunten. Er zijn ook veel verschillende soorten blad- en levermossen in het gebied terug te vinden. En mycologen hebben er al heel wat zeldzame paddenstoelen aangetroffen.
Jaarlijks worden er tal van libellen, sprinkhanen, dag- en nachtvlinders waargenomen. Tijdens de warme zomermaanden verraadt de veenmol zijn aanwezigheid. De Bonte Klepper is een broedgebied voor de dodaars, de kuifeend, de boompieper, de gekraagde roodstaart, de grauwe vliegenvanger, de tuinfluiter en de kleine karekiet.
Vanuit de nabije omgeving komen dan weer de wielewaal, de havik, de buizerd en de boomvalk in het natuurgebied foerageren. De levendbarende hagedis is het enige reptiel dat hier voorkomt. En de amfibieƫn worden vertegenwoordigd door de groene en de bruine kikker, de vinpootsalamander en de alpenwatersalamander.
Natuurbeheer
In het bos bestaat het beheer voornamelijk uit 'niets doen'. Wel worden de randen van het ven en de vijver jaarlijks gemaaid. De heide wordt uitgebreid door te plaggen en ook de rietvlakte naast de toegangspoort neemt in oppervlakte toe.

- Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
- Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest
Help Bonte Klepper groeien
Gift via overschrijving
Op stap met een ervaren wandelgids
Wil je De Bonte Klepper verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Eddy D'Huyvetter via 0471-99 66 83 of eddhuyvetter@skynet.be.
Iets te melden?
Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.