Beernem, Maldegem
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
Burkel ligt tussen twee ontginningshoeves (Papinglo en Groot Burkelhof) van waaruit de monniken in de middeleeuwen het gebied trachtten te ontginnen. Dat liet zijn sporen na in het landschap in de vorm van dreven in dambordpatroon, maar ook ontwateringsgrachten en rabatten in de bossen. Omwille van de ondiepe kleilaag evolueerde Burkel (Germaans voor berk) door de eeuwen tot een lappendeken met tal van vochtige bossen op grond die minder geschikt was voor de landbouw. Deze bossen vormen interessante "stepping stones" (pitstop maar dan niet voor de formule I liefhebbers) tussen het Drongengoedbos en het Kallekesbos. Samem met het Kallekesbos zelf spreken we van "Burkel".

Toegankelijkheid

Het natuurgebied is het hele jaar door vrij toegankelijk op de 2 bewegwijzerde routes. Voor een langere wandeling in de buurt van Burkel, langs het Burkelbos en Drongengoed, kan je een kijkje nemen op deze website

 

Beschrijving van het natuurgebied

Het Kapellebos is een biologisch waardevol eiken-berkenbos met vele zoete kersenbomen met hun overweldigende lentebloei en veel hulst, meidoorn en lijsterbes. Het bos herbergt broedende roofvogels en spechten, eekhoornnesten in weelderige lianen van wilde kamperfoelie en bijzondere paddenstoelen (o.a. gele knotszwam), mossen en korstmossen.

Het Kallekensbos met zijn rijke voorjaarsflora en zeldzame stengelloze sleutelbloem is een flink stuk natter en ligt rond het Groot Burkelhof. Middelste bonte specht, boomklever en wielewaal zijn hier vaste klanten.

Tussen  Kapellebos en Kallekesbos in liggen talloze kleine percelen bos bvb een stukje bos langsheen de Vijverbeek. In het voorjaar bloeien bosanemoon, slanke sleutelbloem en dotterbloem hier uitbundig.

 

Dieren en planten

Een groepje ruwe iep, een broedgeval van sperwer, een gevulde paddestoelenlijst met o.a. gele knotszwam en rijkelijk aanwezige mossen en korstmossen maken het geheel tot een interessante "stepping stone" (pitstop maar dan niet voor de formule I liefhebbers) tussen Burkel en Drongengoed. Op sommige plaatsen dagzoomt de klei (wat niet verwonderlijk is gezien het natuurgebied op een getuigenheuvel ligt), elders woekert adelaarsvaren.

 

Natuurbeheer

Het Torrebos is sinds 1998 eigendom van Natuurpunt, dat ook zorgt voor het beheer dat gericht is op ontwikkeling van zuur eiken-berkenbos, verwijderen van exoten en openhouden van de wandelpaden. Sinds 2016 werd dit bos uitgebreid tot 30 hectare met meerdere verspreid gelegen bosjes waardoor we het nu niet langer "Torrebos" maar "Burkel" benoemen.

Het beheer is in de eerste plaats gericht  op het toegankelijk houden van het natuurgebied en het verwijderen van exoten. Op langere termijn wordt hier gestreefd naar een open tot halfopen kleinschalig mozaieklandschap zoals het er destijds moet hebben uitgezien. Soortenrijke graslanden en structuurrijk bos zullen worden afgewisseld met verspreide struwelen, spontane bosopslag, houtkanten en dreven.

 

Praktisch

Je kan Burkel verkennen vanaf een van de vertrekpunten

1. via aftakking van de Torredreef, die uitgeeft op de Aalterbaan ter hoogte van de handelszaak ‘Den Ouden Stam’

2. (Kallekesbos) op het kruispunt tussen de GR 131 en de S-GR Uilenspiegel

Vanaf die punten brengen twee bewegwijzerde wandelingen je doorheen het gebied. Of je kan een geleide wandelingen op aanvragen bij Natuurpunt Maldegem-Knesselare.

Met het openbaar vervoer

Bushalte Lievevrouwdreef op 1,5 km (lijn 85 en 87), of (Kallekesbos) : Belbus 185 halte 200892 aan de Tinhoutstraat

Met de fiets

Het gebied ligt vlakbij knooppunt 69 van het Fietsnetwerk Meetjesland 2013
of (Kallekesbos) bij het fietsknooppunt 86

Parkeer je fiets aan een ingang, fietsen in het natuurgebied is niet toegestaan, rondom liggen wel verschillende fietsroutes.

Met de wagen

Parkeren

 • aan het café aan de Aalterbaan 235 9990 Maldegem
 • aan het Kallekesbos (beperkt) in de berm langs de Antwerpse Heirweg ter hoogte van het kruispunt met de Nonnedreef
Lees meer
Krijg de kaart en de routes
5.00km

Burkel - Rode wandeling

6.00km

Burkel - Gele wandeling

 • Burkel - Vertrekpunt - Rode wandeling

  Aalterbaan 235
  9990 Maldegem
 • Burkel - Vertrekpunt - Gele wandeling

  Hoek Nonnedreef en Antwerpse heiweg
  8730 Oedelem
Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Burkel groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Burkel".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je het Torrebos verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Dirk Develter, 050 71 91 82, of Jan Claeys, 050-34 02 43.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.