De Assels - Natuurpark Levende Leie

Provincie Oost-Vlaanderen

Gele en paarse bloemenweelde

Langs de Leie en Boterput

Weidevogels voelen zich hier thuis

Wandelen in De Assels - Natuurpark Levende Leie

Er zijn 2 uitgestippelde wandelroutes in de Assels. De rode wandeling van 6 km is bewegwijzerd, de blauwe lus (2,8 km) niet.

Je kan de Asselsroute combineren met de Afsnee-Keuzeroute als je de veerboot neemt tussen Drongen en Afsnee. De vaartijden vind je hier terug.

Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden. Honden welkom, aan de leiband. Stevige stapschoenen of laarzen zijn aangeraden. In de Assels is er een vogelkijkhut. Je kan al deze gebieden ook aandoen via de fietstocht.

Er is ook een groene haltewandleing (14,6 km) van het station van Drongen naar het station van Gent-Sint-Pieters. Via deze link kan je daarover meer info vinden. 

Meer info kan je ook vinden op www.levendeleie.be 

Wil je het project Natuurpark Levende Leie steunen? Klik hier

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

2 routes

Asselroute

wandelpad
5.61km
Gemiddeld 80 minuten wandeltijd

Hoge Blaarmeersen (geen wegwijzers)

wandelpad
2.89km
Gemiddeld 40 minuten wandeltijd

Startpunten

Assels

Drongenplein
Drongen
België

Assels



België

Zien en doen

De bloemenrijke natte hooi- en weilanden van de meersen zijn een lust voor het oog. Op verschillende plaatsen kun je in het voorjaar dotterbloem, pinksterbloem en echte koekoeksbloem bewonderen. Duizenden planten van de grote ratelaar kleuren de graslanden helemaal geel.

Wil je met een groep de Assels verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Vraag een wandeling met natuurgids aan via de onderstaande knop.

Dieren en planten

Grutto's en kieviten zijn regelmatig te gast in de Assels. Broedvogels zijn slob-, krak- en kuifeend in de grachten, bosrietzanger en rietgors in de ruigere delen, kleine karekiet in het rietveldje aan de Boterput en ijsvogel in de oever van diezelfde Boterput. In de winter trekt de Assels tal van vogels aan die op zoek zijn naar voedsel: watersnip, bokje, waterpieper, vele tientallen smienten, wulpen, kemphanen, … Een rondcirkelende buizerd, biddende torenvalk of jagende sperwer zijn ook vaste gasten.

In het voorjaar is het genieten van de gele en paarse kleuren van dotterbloem, pinksterbloem, echte koekoeksbloem en grote ratelaar.

Over dit gebied

Veel kunstenaars van de beroemde Latemse school lieten zich inspireren door de pracht van de Leievallei tussen Gent en Deinze. In alle toeristische publicaties wordt de schoonheid van de Leievallei in de verf gezet. Maar de zogenaamde toeristische Leie biedt meer dan de klassieke boottochtjes en de musea en kunstgalerijen van Latem en Deinze. Natuurpunt realiseert in de Leievallei een wervend en ambitieus natuurproject met de veelzeggende naam ‘Levende Leie’. De meanderende Leie is de slagader die de verschillende deelgebieden verbindt.

Het Natuurpark Levende Leie wil mensen en verenigingen betrekken bij het behoud van en de zorg voor het unieke Leielandschap. Natuurpunt heeft de voorbije jaren veel grond aangekocht in de Latemse Meersen, Keuzemeersen, Beelaertmeersen, Assels en Hoge Blaarmeersen. Natuurgebied aankopen is nog altijd de meest structurele oplossing om de natuur in en rond Gent veilig te stellen.

De Assels vormt een eilandje tussen Afsnee en Drongen, dat maar langs één toegangsweg bereikbaar is. De spoorweg Brussel-Oostende snijdt door het gebied. De Oude Leie slingert door het landschap en vormt een natuurlijke begrenzing tussen de laaggelegen meersen en de hogergelegen donk. Het meersenlandschap bestaat uit soortenrijke graslanden, doorweven met sloten.

Wat doet Natuurpunt

In de Assels pakken we vooral de verruiging aan. De Assels liggen bovendien binnen het landinrichtingsproject Schelde en Leie van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). De VLM zal mee investeren in het afgraven van opgehoogde delen van het terrein en het plaatsen van een vogelkijkwand. Natuurpunt wil de intensief gebruikte weides weer omzetten naar meer extensief gebruikt grasland, met een hogere natuurwaarde. Natte meersengebieden die extensief beheerd worden zijn een uitstekende biotoop voor talrijke zeldzaam geworden planten, zoals grote ratelaar, echte koekoeksbloem, aardbeiklaver, moerasvergeet-me-nietje, pijptorkruid en behaarde boterbloem.

Afdeling

De Assels - Natuurpark Levende Leie wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor De Assels - Natuurpark Levende Leie

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'De Assels - Natuurpark Levende Leie' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water