Echte koekoeksbloem
Wim Dirckx

De Assels - Natuurpark Levende Leie

Drongen (Gent)
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Vogelkijkhut
 • Eten en drinken
In de provincie Oost-Vlaanderen vormt het Natuurpark Levende Leie een lint van aaneengesloten natuurgebieden tussen Gent en Deinze. Zo kan je wandelen of fietsen met het fietsknooppuntennetwerk naar De Assels, Keuzemeersen, Beelaertmeersen, Latemse Meersen en Hoge Blaarmeersen. Of vaar de Leie eens af, vanaf Sas Astene, met een kajak, kano of boot. Je volgt de meanderende Leie en geniet onderweg voluit van het unieke en beroemde Leielandschap.

Toegankelijkheid

Er zijn 2 uitgestippelde wandelroutes in de Assels. De rode wandeling van 6 km is bewegwijzerd, de blauwe lus (2,8 km) niet.

Je kan de Asselsroute combineren met de Afsnee-Keuzeroute als je de veerboot neemt tussen Drongen en Afsnee. Tussen 1 oktober en 30 april vaart die wel enkel in het weekend en op feestdagen, behalve in de paasvakantie.

Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden. Honden welkom, aan de leiband. Stevige stapschoenen of laarzen zijn aangeraden. In de Assels is er een vogelkijkhut. Je kan al deze gebieden ook aandoen via de fietstocht.

Er is ook een groene haltewandleing (14,6 km) van het station van Drongen naar het station van Gent-Sint-Pieters. Via deze link kan je daarover meer info vinden. 

Meer info kan je ook vinden op www.levendeleie.be 

Wil je het project Natuurpark Levende Leie steunen? Klik hier

 

Varen

Je kan varen met kajak of kano vanaf Sas Astene, Hellestraat Deinze. Info: www.kajakguido.be.

Je kan de Leie afvaren zonder vaarbewijs of ervaring. Reken voor heen en terug vanuit Deinze 2 uur tot Sas Astene, 4 u tot Baarle en 8u tot het restaurant Heilig Huizeken, Slingerstraat 13, Drongen. Info: www.yachtcharterdeinze.com

Beschrijving van het gebied

Veel kunstenaars van de beroemde Latemse school lieten zich inspireren door de pracht van de Leievallei tussen Gent en Deinze. In alle toeristische publicaties wordt de schoonheid van de Leievallei in de verf gezet. Maar de zogenaamde toeristische Leie biedt meer dan de klassieke boottochtjes en de musea en kunstgalerijen van Latem en Deinze. Natuurpunt realiseert in de Leievallei een wervend en ambitieus natuurproject met de veelzeggende naam ‘Levende Leie’. De meanderende Leie is de slagader die de verschillende deelgebieden verbindt.

Het Natuurpark Levende Leie wil mensen en verenigingen betrekken bij het behoud van en de zorg voor het unieke Leielandschap. Natuurpunt heeft de voorbije jaren veel grond aangekocht in de Latemse Meersen, Keuzemeersen, Beelaertmeersen, Assels en Hoge Blaarmeersen. Natuurgebied aankopen is nog altijd de meest structurele oplossing om de natuur in en rond Gent veilig te stellen.

De Assels vormt een eilandje tussen Afsnee en Drongen, dat maar langs één toegangsweg bereikbaar is. De spoorweg Brussel-Oostende snijdt door het gebied. De Oude Leie slingert door het landschap en vormt een natuurlijke begrenzing tussen de laaggelegen meersen en de hogergelegen donk. Het meersenlandschap bestaat uit soortenrijke graslanden, doorweven met sloten.

Hoogtepunten op de wandelroutes

De bloemenrijke natte hooi- en weilanden van de meersen zijn een lust voor het oog. Op verschillende plaatsen kan je in het voorjaar dotterbloem, pinksterbloem en echte koekoeksbloem bewonderen. Duizenden planten van de grote ratelaar kleuren de graslanden helemaal geel.

Dieren en planten

Elk voorjaar broeden grutto's en kieviten in de Assels. In de korte vegetatie begeleiden ze hun donskuikens op hun eerste zoektocht naar voedsel. Andere broedvogels zijn slob-, krak- en kuifeend in de grachten, bosrietzanger en rietgors in de ruigere delen, kleine karekiet in het rietveldje aan de Boterput en ijsvogel in de oever van diezelfde Boterput. ‘s Winters dient het gebied als foerageergebied voor watersnip, bokje, waterpieper, vele tientallen smienten, wulpen, kemphanen, … Een rondcirkelende buizerd, biddende torenvalk of jagende sperwer zijn ook vaste gasten.

Natuurbeheer

In De Assels pakken we vooral de verruiging aan. De Assels liggen bovendien binnen het landinrichtingsproject Schelde en Leie van de Vlaamse Landmaatschappij. De VLM zal mee investeren in het afgraven van opgehoogde delen van het terrein en het plaatsen van een vogelkijkwand. Natuurpunt wil de intensief gebruikte weides weer omzetten naar meer extensief gebruikt grasland, met een hogere natuurwaarde. Natte meersengebieden die extensief beheerd worden zijn een uitstekende biotoop voor talrijke zeldzaam geworden planten, zoals grote ratelaar, echte koekoeksbloem, aardbeiklaver, moerasvergeet-me-nietje, pijptorkruid en behaarde boterbloem.

Overnachten

B&B aanaajaanaa, Hoogpoort 25, Gent, www.aanaajaanaa.be. Bed & breakfast in hartje Gent: ecologisch, biologisch, vegetarisch, met rustige binnentuin. Op 200 meter kan je goedkoop fietsen huren voor een halve of hele dag. De eigenaars stellen het op prijs als de gasten te voet, per fiets of met het openbaar vervoer aankomen.

Ecohostel Andromeda, Bargiekaai 35, Gent, www.ecohostel.be. De hostel is een boot-hostel,
met een laag-energiegebouw in het ruim. Ecologisch, bio en vegetarisch.

Logo Levende Leie

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
6.00km

Assels - Rode wandeling

2.80km

Assels - Blauwe wandeling

41.50km

Fietsroute langs de meersen en meanders van de Leie - NMBS-station Deinze ligt langs het fietsknooppuntennetwerk, op ca. 2 km van knooppunt 13. NMBS-station Gent-Sint-Pieters ligt niet op het knooppuntennetwerk, op ca. 3 km van knooppunt 62.

 • Vertrekpunt - Assels - Veer van Afsnee

  Afsneedorp 20
  9051 Gent
 • Vertrekpunt - Assels - Pontbrug

  Drongenplein
  9031 Drongen
  Bekijk de vervoersmogelijkheden
 • Vertrekpunt fietsroute langs de meersen en meanders van de Leie

  Domieningelsstraat
  9031 Drongen

Horeca

 • Taverne In Den Karpel

  Dijkweg 37, Drongen

  09-398 25 83


  Grand Café Drongen

  Drongenplein 18, Drongen

  0485-86 79 38


  Restaurant Nenuphar

  Afsneedorp 28, Afsnee

  09-221 22 32Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help De Assels - Natuurpark Levende Leie groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift De Assels - Natuurpark Levende Leie".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je met een groep de Assels verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Vraag een wandeling met natuurgids aan via:

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.