De Eetgoedweide

Wichelen
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
Het heeft - en dat mag je letterlijk nemen - bloed, zweet en tranen gekost om dit ontzettend waardevolle stukje natuur te verwerven. Bijna 3 decennia aan onderhandelen met de eigenaar gingen eraan vooraf. Dat het uiteindelijk toch gelukt is toont nog maar eens het geduld en de vastberadenheid van onze mensen. Werkelijk iedereen van het afdelingsbestuur heeft zich op één of andere manier ingezet om dit nieuwe project op poten te zetten.

Toegankelijkheid

Voorlopig is de Eetgoedweide nog te klein en veel te kwetsbaar om open te stellen.

Beschrijving van het natuurgebied

Dat we in dit nieuwe project zoveel tijd en energie gestoken hebben komt omdat de biologische waarde van de Eetgoedweide zelf op Vlaamse schaal bekeken, heel waardevol is, met een enorme plantenrijkdom.

Dieren en planten

Sommige van de soorten die hier nog te vinden zijn staan op de zogenaamde Rode Lijst en zijn bedreigd of zeldzaam. Op botanisch gebied bestaat de huidige soortenrijkdom uit oa.: pijpenstrootje, glad en ruw walstro, veenmos, gevlekte orchis, kleine valeriaan, blauwe, geelgroene en zwarte zegge, veldrus, wilde bertram, blauwe knoop, gewone dophei, tormentil en waternavel. Voor sommige van deze soorten is dit één van de enige vindplaatsen in Oost-Vlaanderen. 

Natuurbeheer

Heel wat soorten hebben een langlevende zaadvooraad en een terugkeer van deze soorten bij geschikte beheermaatregelen is niet ondenkbeeldig.


Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help De Eetgoedweide groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift De Eetgoedweide".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je De Eetgoedweide verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak via michsken@hotmail.com

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.