Lommelse Heidegebieden

De Lommelse Heidegebieden

Lommel
Oppervlakte
Groot gebied - Tussen 50 en 100 hectare
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Speelnatuur
 • Vogelkijkhut
 • Eten en drinken

Van de vroegere Kempense Heide zijn er verspreid over Lommel vier restanten overgebleven, de Bleekerheide, het Riebos, de Heuvelse Heide en de Kattenbosserheide. Zij vormen samen de Lommelse heidegebieden.

 

Toegankelijkheid

Dit gebied is hele jaar door vrij toegankelijk op de wandelpaden. Stevige wandelschoenen zijn aanbevolen. Honden welkom, aan de leiband.

 

In de Heuvelse Heide zijn er drie wandelingen uitgestippeld door een gevarieerd landschap van bossen en heide. 

 Top

Beschrijving van het natuurgebied

De verschillende dier- en plantensoorten bieden je uren wandelplezier en laten je proeven van een oude cultuur. De Bleekerheide en Riebos liggen in het noorden, grenzend aan Nederland. De Heuvelse Heide ligt ten oosten en de Kattenbosserheide ten zuiden van Lommel.

Het Riebos is een stukje heide, opgesloten tussen landbouwgebied en grenzend enkel in het oosten aan een bos van grove den. In het noorden vormt het de grens met Nederland. Het gebied is klein, maar heel waardevol. Er is door de Vlaamse Landmaatschappij vlakbij een weidegebied van 7 hectare aangekocht, waar hopelijk weidevogels tot broeden zullen komen.

De Bleekerheide is een prachtig stukje struikheide! Het grenst in het oosten aan enkele huizen en in het zuiden aan een smal stukje bos met grove den, dat tegen het Maas-Schelde kanaal aansluit. In het noorden ligt er een bos van grove den en in het noordwesten een stuk landbouwgebied.

De Heuvelse Heide ligt vlakbij de gehuchten Heuvel en Kolonie. In het noorden en het oosten grenst de heide aan een grove dennenbos, in het zuiden aan een  smalle strook grove den die aansluit bij het Maas-Schelde kanaal. De westelijke  grens is de Grote Fossé; de spijssloot die voor het bevloeingswater van de vloeiweiden zorgt. Deze heide is niet groot en ze bestaat enkel uit struikheide, toch is het een prachtig stukje natuur!

De Kattenbosserheide is helemaal omgeven door grove den. In het noorden is er een smalle strook grove den, die aansluit aan het woongebied van het gehucht Kattenbos. In het zuiden bereik je zo het woongebied Gelderhorsten.

 Top

Zonnedauw

Dieren en planten

Er zijn nog oude turfputten aanwezig en sommige stroken zijn bezet met gagel. Het is een nat gebied met struik- en dopheide. Zonnedauw, wolfsklauw en klokjesgentianen zijn hier typisch. Tijdens een winterwandeling in de Blekerheide ben je hier nooit alleen: de klapekster zal je beloeren, zittend op de top van een vliegden, tot je de heide verlaat. Op de Heuvelse heide kan je de jeneverbes terugvinden, een struik of boom die hier vroeger in de Kempen veel voorkwam en die o.a. gebruikt werd om het aroma van sterke drank te verbeteren.

 Top

Natuurbeheer

Natuurpunt doet er alles aan om met een aangepast beheer de heide in stand te houden. Vroeger werd de heide gemeenschappelijk gebruikt om de koeien en schapen te laten grazen. De bodem werd geplagd om als strooisel te gebruiken in de potstallen. Wanneer het kunstmest uitgevonden werd, heeft men de meeste heidegebieden ontgonnen als landbouwgebied of er werden grove dennen geplant. Via het toepassen van oude technieken als plaggen en begrazen, tracht Natuurpunt de heide te herstellen.

 Top

Verder wandelen

De Vloeiweiden

Buitengoor-De Maat

Hageven

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
3.30km

Lommelse Heidegebieden - Heuvelse Heide Groene wandeling

7.30km

Lommelse Heidegebieden - Heuvelse Heide Oranje wandeling

9.30km

Lommelse Heidegebieden - Heuvelse Heide Rode wandeling

7.30km

Lommelse Heidegebied - Sahara Rode Wandeling

3.90km

Lommelse Heidegebieden - Sahara Oranje Wandeling

 • Lommelse Heidegebieden - Heuvelse Heide

  Boskantstraat 60
  3920 Lommel
 • Lommelse Heidegebieden - Sahara

  Sportveldenstraat
  3920 Lommel

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Andre Geypen andregeypen@hotmail.com of Michel Emmers cel.emmers@telenet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.