Bram Delwiche

De Zavelput

Zemst
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare

De Zavelput is een gevarieerd stukje natuur langs de oever van de Barebeek in Hofstade. Een bewegwijzerd wandelpad brengt je langs de mooiste plekjes zoals een vloedbos, een oud dennenbos en jong loofbos en het driedorpenpunt in de meander.

Toegankelijkheid

Het gebied is het hele jaar toegankelijk via de wandelpaden van zonsop- tot zonsondergang. Honden zijn welkom, aan de leiband.

 Top

 

Beschrijving van het gebied

Bij een wandeling in De Zavelput daal je zachtjes af in een kuil die is ontstaan bij zavelwinningen in de jaren ’80. Deze zavelput  vulde zich in de natte seizoenen met grond- en regenwater en hier ontstond een vloedbos waar bomen tot wel een meter diep in het water stonden! Ook in droge periodes zie je hier nog steeds bomen met wortels bóven de grond … Terug hogerop loopt het pad door een oud naaldbos met grove dennen van zo’n 100 jaar oud! Dit biotoop past hier historisch wel in de zanderige, Brabantse Kempen.  Rond het naaldbos groeit er een jong loofbos van zomereik en zwarte els. Deze aanplant van de vorige eigenaar wordt verder ontwikkeld tot een natuurlijk en divers bos. Het wandelpad slingert verder langs de meanders van de Barebeek en hier krijgen zowel oevervegetatie met bloemen als ruigere soorten als braam een kans. 

 Top

Hoogtepunten op de wandelroute

Op een kleine oppervlakte zijn er dus verschillende biotopen te zien, variatie is dé troefkaart van De Zavelput. Neem er ook zeker de uitbreidingslus langs de Barebeek bij! Dit avontuurlijke pad laat je enkele erg fraaie uitkijkpunten op de mooie landschappen van het Vriezenbroek zien én  is ideaal om dieren te spotten. Reeën en ooievaars kuieren rond op ‘De Grote Wei’, ijsvogels en vleermuizen zoeken rond het water naar voedsel. Met een beetje geluk zie je zelfs een bever!

De hoofdingang bevindt zich in de Buntgrasstraat tegenover de ambulancedienst. Van hieruit start een bewegwijzerd wandelpad. Langs de achterzijde kan je via de Bremvoetweg het gebied combineren met het Vriezenbroek of zelfs het Prinsenveld.

Dieren en planten

Het vloedbos bestaat  vooral uit wilg, abeel en berk met ondergroei van vlier en enkele  meidoorns en kornoelje. Het geheel wordt omzoomd door zomereiken.

Het dennenbos bestaat vooral uit de inheemse grove den en een ondergroei van lijsterbes, varens en braam. In de oude bomen zijn spechten actief en in hun gevolg ook boomklever en boomkruiper.  Op de zanderige bodem gedijen paddenstoelen en loopkevers erg goed.

Het elzenbosje is ruiger en de onderliggende braam en vlier zijn een ideale schuilplaats voor bijvoorbeeld reeën, vossen en vogels zoals het roodborstje en het winterkoninkje. Het eikenbos wordt verder ontwikkeld tot een bos met de verschillende lagen. Er zijn afwisselend lichte en donkere zones in dit stukje waardoor er variatie te zien is in de bodembloeiers.  Wordt vervolgd!

De Barebeek brengt uiteraard heel wat leven in het gebied, zowel in en rond het water als op de oever. Door de sterk verbeterde waterkwaliteit zijn planten en vissen al terugkeert en in hun kielzog ook soorten als de ooievaar, bever, ijsvogel, …  De iets hoger gelegen meander is een microbiotioopje op zich.

 Top

Natuurbeheer

De Zavelput is een gebied in volle ontwikkeling! In 2015 werd het beheer van het gebied overgenomen door Natuurpunt en wordt er volop ingezet om de natuurwaarde te vergroten én toegankelijk te maken voor wandelaars.  De jonge eikenaanplant wordt bijvoorbeeld omgevormd van een houtplantage tot een waardevol bos en rond de zavelput zijn natuurlijke bosranden met diverse bomen en struiken aangeplant. De oeverzone van de Barebeek en graskanten worden gemaaid en afgevoerd om de bodem te verarmen en soortenrijkdom te doen toenemen. 

 Top

Lees meer

Op stap met een ervaren wandelgids:

Wil je dit natuurgebied verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak bij Mark vermeulen via markvermeulen@skynet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.