Toegankelijkheid
Het centraal wandel- en fietspad verbindt de Witte Burg met de Hoge Blekker. Een deel van dit pad maakt deel uit van de bewegwijzerde Kustfietsroute (tussen fietsknoopunt 65 en 66) en werd aangelegd in schelpenklei. Hierlangs kunnen ook rolstoelgebruikers comfortabel het natuurgebied verkennen. Aansluitend op dit pad legde de IWVA een wandelpad in hakselhout aan, om het zuidoostelijk deel van het natuurgebied te laten verkennen.Daarlangs werd ook een natuurleerpad (3 km) uitgezet waardoor de wandelaar uitgenodigd wordt om alle zintuigen aan te spreken en op die manier de Doornpanne te ontdekken. Er is ook het Doornpannewandelpad (8 km) van de provincie West-Vlaanderen. Je kan starten aan het bezoekerscentrum ‘De Doornpanne’ van de IWVA (Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne Ambacht), Doorpannestraat 2, Koksijde, nabij knooppunt 60 van de Kustwandelroute.
Beschrijving van het gebied
De Doornpanne vormt samen met De Hoge Blekker en De Schipgatduinen een 240 ha groot duinmassief. Het gebied omvat uiteenlopende duintypes, van stuifduinen en duingraslanden tot dichtbegroeide pannen en gefixeerde binnenduinen. Errond situeert zich een gordel van stuifduinen met onder andere de hoogste duintop van de Vlaamse kust (de Hoge Blekker 33 m). De Doornpanne vormt sinds 1975 een beschermd landschap en werd dan ook opgenomen in de lijst van natuurgebieden met een Europese bescherming (NATURA 2000-netwerk).
Natuurbeheer
In het gebied wordt sinds 1947 aan waterwinning gedaan voor drinkwater. Het gebied verdroogde en enkele typische plantensoorten verdwenen. Om dit gebied in ere te herstellen wordt jaarlijks 2.5 miljoen m² gezuiverd afvalwater via infiltratie terug in de bodem gebracht.
Op stap met een gids
Boek een afspraak bij Walter Wackenier walter.wackenier@scarlet.beIets te melden?
Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.