Levendbarende hagedis
Hugo Willocx

Gaverbeekse Meersen

Waregem, Zulte
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
De Gaverbeekse meersen liggen in de omgeving van de Gaverbeek, de bekende hindernis in Waregem Koerse, die door de vlakte van de Leie loopt. Dwars door dit mooie gebied loopt de bedding van een oude spoorwegberm. Het is de stek van de levendbarende hagedis, de beestjes zoeken er warmte op de zonbeschenen biels. Naast de oude spoorwegberm staat een Pools wagonnetje, ingericht als klaslokaaltje en onthaalruimte.

Toegankelijkheid

Het natuurgebied is het hele jaar door vrij toegankelijk voor het publiek. In de maanden mei-juni zijn de Gaverbeekse Meersen op hun mooist, want dan staan de vele meidoorns in bloei. Een wandeling op de oude berm is echter altijd de moeite waard, want zo krijgt je een goed zicht op het natuurgebied.

Beschrijving van het natuurgebied

Het natuurgebied de Gaverbeekse meersen strekt zich uit over Zulte en Waregem en is een belangrijk overstromingsgebied met beekgraslanden, populierenaanplanten, veedrinkpoelen, sloten, oude Gaverbeekmeanders en knotwilgenrijen. Naast de Gaverbeek kronkelt ook de Meersbeek door dit prachtig stukje natuur.

Door dit natuurgebied liep een deel van het tracé van de spoorweglijn Waregem-Ingelmunster. Deze werd in 1985 afgeschaft. De 1,5 km lange verlaten spoorwegberm werd vanaf 2000 gecatalogeerd als natuurgebied. Sinds 2005 staat een oud Pools treinwagonnetje op de voormalige spoorwegbedding. Dit wagonnetje is afkomstig uit het spoorwegmuseum van Maldegem en is omgevormd tot een kleine educatieve ruimte.

Dieren en planten

In deze natte omgeving gedijen waardevolle planten zoals gele lis, poelruit, grote wederik, zwarte zegge en grote ezelskop. Het gebied is eveneens rijk aan fauna. Vogels zoals de blauwe reiger, kievit, scholekster, witgatje en steenuil en amfibieën als groene en bruine kikker, gewone pad, alpensalamander en kleine watersalamander voelen zich in hun sas in het vochtige biotoop van de meersen.

De Gaverbeekse meersen zijn bovendien de thuishaven van een stabiele populatie levendbarende hagedissen. Deze hagedissensoort legt geen eieren, maar brengt de jongen voldoende ontwikkeld ter wereld. De hagedissen leven in het deel van het natuurgebied dat bekend staat als ‘De Oude Spoorwegberm’.

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Gaverbeekse Meersen groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Gaverbeekse Meersen".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Frederic Piesschaert frederic.piesschaert@hotmail.com

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.