Groenhovebos

Groenhovebos

Torhout
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare

Het Groenhovebos is een gemengd loofbos langs de E403 in Torhout. Dit oude bos is ruim 100 hectare groot, maar het is verdeeld in veelal kleine percelen met verschillende eigenaars. Grotere delen van het bos zijn eigendom van het Bisdom Brugge, de stad Torhout en Natuurpunt. Het bos ligt in een laagte en is dus een belangrijke waterbuffer, maar het is bovenal dé groene long van Torhout. Een plek waar mensen komen om te genieten van de natuur, om zich te ontspannen en om te sporten in het groen.

Toegankelijkheid

 toegankelijkheid

 

Het hele jaar door vrij toegankelijk op de wandelpaden. Stevig schoeisel is aangeraden bij regenweer. Honden welkom aan de leiband.

> naar boven

Beschrijving en geschiedenis van het gebied

heideveld

Het Groenhovebos ligt aan de voet van het Wijnendaleplateau en kent een lange geschiedenis. Bij de aanleg van de verbinding tussen Torhout en de E403, net ten noorden van het bos, werden er zelfs sporen van Romeinse nederzettingen gevonden.

In de Middeleeuwen, nadat het oerbos ontgonnen was en evolueerde tot een ruig heidegebied, werden er visvijvers aangelegd. Na de Franse revolutie werd het gebied opnieuw bebost door de toenmalige eigenaars. Omdat het er zo nat is legden ze daarvoor rabatten aan, de langwerpige ophogingen tussen greppels die je vandaag nog overal in het bos ziet.

In de loop van de vorige eeuw werd er door het bisdom Brugge een retraitecentrum gebouwd, het ‘Diocesaan centrum Virgo Fidelis’, dat nu beschermd is als monument. Eind jaren ‘70 waren er plannen om de rest van het bos tot een groot recreatieoord met openluchtzwembad uit te bouwen. Het bos werd opgedeeld in kleine percelen en verkocht. Vele nieuwe boseigenaars zetten er chaletjes en omzoomden hun perceel met paplaurier, rododendron en tuinbamboe.

Onder druk van de jonge ‘Torhoutse Milieugroep’, in 1981 opgericht door Marcel Gevaert, werden de verkavelings- en zwembadplannen weer opgeborgen. Vandaag de dag is Groenhove dé groene long van Torhout waar menig Torhoutenaar zich komt ontspannen. Er zijn o.a. een joggingparcours, een speeltuin, een visvijver… Je kan er wandelen en genieten van de natuur.

De ‘Torhoutse Milieugroep’ werd ‘Natuurpunt Torhout’ en sinds enkele jaren proberen we zo veel mogelijk percelen in Groenhove te verwerven om dit oude bos in al zijn glorie te herstellen en zo te beheren dat het een onschatbare groene erfenis zal zijn voor onze kinderen en kleinkinderen.

 > naar boven 

Leuk voor kinderen

Kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin of in het pas aangelegde speelbos. Tijdens de gezinswerkdagen zijn ze welkom om een handje te helpen bij het beheer (zie activiteiten). Tijdens de wandelingen met gids is er steeds een plaats voor kinderen.

> naar boven

Dieren en planten

paddestoel

Groenhove biedt plaats aan heel wat bijzondere planten en dieren.

In het voorjaar profiteren de voorjaarsbloeiers van de prille lentezon, die nog helemaal tot op de bosbodem schijnt. Enkele percelen zijn dan bedekt door een wit tapijt van bosanemonen, een van die plantjes die aantonen dat dit een oud en waardevol bos is. Het bleeksporig bosviooltje vind je zomaar langs de paden, speenkruid komt er veelvuldig voor en witte klaverzuring zorgt er voor een fris lichtgroene toets. Mits enig zoeken kan je er zelfs dalkruid en muskuskruid ontdekken.

Nog in het voorjaar kan je er amfibieën komen spotten. De vele grachten en poelen zijn de ideale biotoop voor hun nageslacht. De kleinste onder onze inheemse salamanders, de zeldzame vinpootsalamander, doet het wonderbaarlijk goed in dit natte bos.

In de vroege zomer zie je zwermen kikkervisjes in een gracht vol waterviolier, gevoed door zuiver kwelwater. Een zeldzaamheid in onze regio. En wie oog heeft voor detail kan zelfs veenmos vinden.

Op het heideperceeltje kan je naast struikheide genieten van de pracht van tormentil en valse salie. Libellen en wilde bijen zoemen je rond de oren terwijl je vele soorten mossen en korstmossen bewondert. En misschien vind je er wel uitwerpselen van een vos? Of betrap je ergens in het struikgewas een reetje? In de zomer, na een winderige bui, zou je wel eens een eikenpage op de grond kunnen vinden, een vlinder die anders graag hoog in de eikenbomen vertoeft. Vorig jaar ontdekte een vrijwilliger tijdens zijn wekelijkse wandeling een eileggende keizersmantel.

In de herfst zijn de massa’s paddenstoelen in dit vochtige bos een streling voor het oog. Grote vliegenzwam, zwavelzwam, witte kluifzwam, … Ze zijn er allemaal te bewonderen. En in de winter spot je makkelijker de eekhoorns, die dan op zoek gaan naar een partner en soms een robbertje vechten. Kortom, in alle jaargetijden valt er wat te beleven in het Groenhovebos.

> naar boven 

 Natuurbeheer

Voor het Groenhovebos is er een beheerplan opgesteld, dat uiteraard ook door Natuurpunt wordt gevolgd. Op de percelen die wij in eigendom kregen, verwijderen we alle afsluitingen, bouwsels en tuinplanten. Zin om te helpen? Kijk dan zeker eens in onze activiteitenagenda.

> naar boven

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Groenhovebos groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Groenhovebos".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je Groenhovebos verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak bij Xavier Dirix: dirix.xavier@gmail.com

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.