Heibos

Provincie Vlaams-Brabant

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Groot gebied: 50-100 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

1 routes

Rode wandeling

wandelpad
3.84km
Gemiddeld 60 minuten wandeltijd

Dieren en planten

Het Heibos ontleent zijn naam aan struikhei, die er paarse tapijten vormt. Een paar geel gekleurde bremstruiken vullen het plaatje aan.

Verschillende spechtensoorten, boomklevers en eekhoorns, maar ook eikenpages vertoeven in de bomen van het Heibos. Poelen en vijvers fleuren het landschap op. Hopelijk komt de kamsalamander in de toekomst het gebied verkennen.

In de zompige bodem van het bos bloeien dotterbloemen en keverorchissen. In de hooilanden en akkers vinden heel wat akker- en weidevogels een thuis, zoals patrijzen en kievitten. Natuurpunt plantte verschillende hagen, het ideale leefgebied voor de geelgors. Ook plaatselijke landbouwers helpen mee bij het beheer van het gebied.

Reeën struinen in het bos en de hooilanden op zoek naar vers groen. Konijnen en hazen doen zich tegoed aan wilde peen en klavers. Natuurpunt plantte recent sleedoornhagen aan waar de dieren een nest of hol kunnen bouwen.

Poelen en vijvers luisteren het landschap op. Water is heel belangrijk voor het gebied, omdat kikkervisjes er groeien tot groene en bruine kikkers. In de zompige bodem van het bos bloeien dotterbloemen en keverorchissen. Een ander mooi erfgoed is de boomgaard rondom de vijver.

Bij de beuken en eiken vind je vooral op de voedselarmere stukken veel symbionten: russula’s, melkzwammen, vezelkoppen, gordijnzwammen ... Zeldzame en mooie symbionten die hier werden gezien zijn bloedrode gordijnzwam en violetvlekkende melkzwam. Op de opengemaakte stukken waar terug struikhei groeit en bloeit, werd het zeldzaam honingkleurig trechtertje gevonden, een typische soort voor heischrale graslanden.

Over dit gebied

Het Heibos ligt in Kortenaken (Hoeleden) langs de bovenloop van de Paardenbeek, die hier een kleine vallei heeft uitgeschuurd. Het gebied bestaat uit twee grote bossen verbonden door een centrale weide. Rondom het kerngebied liggen voornamelijk akkers, weilanden en enkele kleinere veldbosjes. Ongeveer de helft van het gebied bestaat uit bos, de rest zijn weilanden en voormalige akkers die nu zijn omgezet naar grasland.

Volgens sommigen is het gebied een overblijfsel van het historische ‘kolenwoud’ dat zich ooit over Midden-België uitstrekte. Het Heidebos, het Schotsebos, het Gasthuisbos, het Rukenbos en het Oudenbos zijn de laatst overgebleven snippers ten noorden van Tienen. Ondanks de beperkte oppervlakte, herbergen de bossen merkwaardig veel verschillende dieren en planten. Dat komt door de oude en gerijpte ecosystemen. Een duurzame bescherming van de nog overgebleven soorten is daarom heel belangrijk.

Afdeling

Heibos wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Heibos

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Heibos' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water