Heidemeersen

Provincie Oost-Vlaanderen

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Groot gebied: 50-100 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

3 routes

Paardenweidewest

wandelpad
5.31km
Gemiddeld 80 minuten wandeltijd

Paardenweide

wandelpad
4.40km
Gemiddeld 70 minuten wandeltijd

Rivierduinwandeling

wandelpad
5.62km
Gemiddeld 80 minuten wandeltijd

Startpunten

Heidemeersen

Sluis 62
Berlare
België

Heidemeersen

Galgenbergstraat 39
Berlare
België

Heidemeersen

Brugstraat 55
Berlare
België

Zien en doen

Boek een afspraak bij Rita Vandenberghe. Zij brengt je in contact met een ervaren natuurgids.

Over dit gebied

  • Toegankelijkheid
  • Beschrijving van het gebied
  • Dieren en planten
  • Verder wandelen

 

Afbeelding
lijn.jpg

Toegankelijkheid

Het hele jaar door vrij toegankelijk op de paden. Er werden 3 suggestie wandeling uitgewerkt via de knooppunten. Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer. Honden zijn welkom, aan de leiband.

Top

Afbeelding
lijn.jpg

Beschrijving van het gebied

Heidemeersen is een samenvoeging van historische plaatsnamen als 'Cleyne Heye', 'Groote Heye', 'Vrauwmeersch' en 'Scheldemeersen'. De Schelde vormde hier twee belangrijke landschappen. De rivier zette zandduinen af, waar heide welig groeide. Daarnaast overstroomde de Schelde in de meersen of erlangs gelegen graslanden. Bij hoge waterstand, als het veel regent, vangen de meersen het overtollige Scheldewater op en vrijwaren de dorpen van overstromingen.

Top

Afbeelding
lijn.jpg

Afbeelding
Kievit

Dieren en planten

Steltlopers, als de grutto, houden van de onder water staande weilanden en moddervlakten en trotseren op hun hoge stelten het Scheldewater. In de rietkragen van de Scheldedijk en de Berlaar kan jevanaf eind april het typische refreintje van de kleine karekiet horen. De vogel bouwt er zijn hangend nest. De bosrietzanger, die iets later terugkeert uit Afrika, bouwt zijn nest in de hoger gelegen zone met riet, braam en brandnetel. Jaarlijks kiest de koekoek enkele paren uit als adoptieouders. Eens de jongen er zijn, zie je de oudervogels de dijkweg oversteken naar de insectenrijke tafel van de aangrenzende meersen. De blauwborst vertoeft ook graag in het gebied.

De hooimeersen zijn vooral van belang voor de steeds meer bedreigde weidevogels. De jaarlijkse vroegtijdige maaibeurten zijn immers nefast voor de nog aanwezige grondbroeders. Kievit en slobeend blijven zich hier voorlopig handhaven. In de ruigere kanten binnen de hooilanden broeden nog een paar koppels rietgorzen en de mysterieuze sprinkhaanzanger wordt bijna jaarlijks zingend aangetroffen. Ook de bergeend wordt regelmatig met jongen in de meersen of op de Berlaar aangetroffen. Als foerageergebied oefenen de meersen nog steeds een grote aantrekkingskracht uit op doortrekkende watersnippen en in strenge winters op smienten.

Smeerwortel komt algemeen voor in het gebied, terwijl koekoeksbloem, tweerijige zegge, oeverzegge, gewone waterbies, dotterbloem, moeras-vergeet-mij-nietje eerder sporadisch te vinden zijn. Toch kunnen nog enkele percelen als echt dottergrasland geklasseerd worden. Een opmerkelijke soort vooral tegen de Bansloot is de poelruit.

Top

Afbeelding
lijn.jpg

Verder wandelen

Kalkense Meersen

Honegem

Den Dotter

Top

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Heidemeersen

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Heidemeersen' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water