IJsebroeken

Provincie Vlaams-Brabant

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Klein gebied: < 10 ha
  • rolstoelpad

Kaart van het gebied

1 routes

Itterbeek Blauw

rolstoelpad
5.12km
Gemiddeld 80 minuten wandeltijd

Bereikbaarheid

Het gebied is vrij toegankelijk langs de Blekerstraat, Kleine Dreef en Kouterstraat. De achterzijde van de vijver wordt voorzien als rustzone.

Dieren en planten

Vooral de visfauna is vermeldenswaardig met een aantal beschermde vissoorten zoals bittervoorn en vetje. Er is een oververtegenwoordiging van paling en karperachtigen. Er is een grote vogelrijkdom in het gebied met fuut, ijsvogel en grote gele kwikstaart als belangrijkste broedvogels. Daarnaast kan je ook nog aalscholvers, verschillende soorten eenden, zilver en blauwe reiger, spechten, ... in kleine aantallen waarnemen. De watervegetatie (voornamelijk riet) is weinig ontwikkeld maar de oevers van de vijver en poel zijn weelderig begroeid met bomen, struiken, moerasplanten, kruidachtigen, ... en zelfs een aantal orchideeën ... maar door de rijke en natte gronden ook met veel bramen, netels en grasachtigen.

Over dit gebied

De vijver en zijn oevers bevindt zich in de vallei van de IJse tussen 2 heuvelruggen, de Koningsberg (97,5 m) en het Bisdom (100 m). De vijver zelf lig op een hoogte van 50 m. De vijver is in de jaren 50 aangelegd en wordt gevoed door bronnen en door het water van de overloop van hoger gelegen visvijvers. De diepte ligt tussen 0,5 en 1 m en de overloop komt uit in een kleine (amfibiën)poel die in verbinding staat met de IJse.

Wat doet Natuurpunt

Het beheer van de vijver is gericht op het behoud van de visfauna en herstel van de balans roofvis/niet roofvis. Er wordt vooral werk gemaakt van het afvangen van de karperachtigen (ism. een lokale vissersclub). Jaarlijks worden ook de noordelijke en oostelijke vijverranden evenals de zones rond de poel gemaaid en het maaisel afgevoerd met het oog op verschraling van de bodem en verhoging van de biodiversiteit. In de winter wordt aan hakhoutbeheer gedaan. De meeste sparren en coniferen (exoten) werden verwijderd. De canadapopulieren langsheen de IJse werden gekapt en vervangen door inheemse bomen om het aspect van een dreef te herstellen. De Kleine Dreef wordt beheerd i.s.m. de gemeente Overijse omwille van de toeristische waarde als wandel- en fietspad.

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor IJsebroeken

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'IJsebroeken' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water