Toegankelijkheid
Het pad langs de Dender is vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Informeer voor een bezoek aan de ijskelder in de zomer.
Beschrijving van het natuurgebied
Van buiten gezien lijkt een ijskelder op een uit de kluiten gewassen molshoop, een aarden heuvel dus. Binnenin de heuvel is een ruimte met bakstenen uitgewerkt. Deze heeft de vorm van een ei en je kan er via een trap in afdalen. Bovenop de bakstenen mantel is een dikke laag aarde aangebracht, waarop bomen groeien. De aarde en de bomen zorgen ervoor dat zelfs in de heetste zomers de koelte binnenin de kelder bewaard blijft. Toen de Benedictijner paters de abdij bewoonden bestonden er nog geen koelkasten. Daarom maakten ze deze kelders. In de zomer legden ze stukken ijs in hun provisiekast, om fruit en groenten beter te bewaren of om andere levensmiddelen koel te houden.
Koelkasten hebben reeds lang de rol van ijskelders overgenomen. Toch hebben de ijskelders hun nut niet verloren. Binnenin is het donker, rustig, er is geen tocht, er heerst een constante temperatuur die in de winter niet daalt onder het vriespunt en er is een hoge vochtigheidsgraad (80 tot 100%). Kortom, een ideale overwinteringsplaats voor vleermuizen. ‘s Zomers leven ze meestal in kerken, kastelen, grote gebouwen of op zolders van huizen. Maar in de winter vertoeven ze graag in kelders.
Dieren en planten
In de winterperiode overwinteren enkele vleermuizen (baardvleermuizen) en vele spinnen in gaatjes en kieren van de ijskelder. Vleermuizen zoals de grote en kleine hoefijzerneus zijn twee soorten die bij ons voorkomen en in kelders en grotten overwinteren. De gladneuzen (waaronder een 16-tal soorten) zijn minder zeldzaam en onder deze soorten gaan de gewone grootoor, de watervleermuis, de baardvleermuis en de franjestaart in kelders overwinteren.
Natuurbeheer
De eerste ingang van de kelder was langs de kant van het voetbalstadion. Door een soort sas kwam men de kelder binnen. Dit sas belette dat de koude lucht, of in de zomer warme lucht, de kelder binnenkwam. Nu is het sas langs de buitenkant dichtgemetseld en langs de binnenkant van een muurtje en een paneel voorzien. Vleermuizen kunnen dit sas gebruiken in de tussenseizoenen. Dit sas is namelijk noodzakelijk omdat bij het binnenkomen de koude lucht niet zou kunnen binnenstromen. De vochtigheid van de kelder zet zich namelijk ook op de dieren af en de koude luchtstroom zou hen doen bevriezen.
Op stap met een ervaren wandelgids
Wil je de IJskelder van de Sint Adriaansabdij verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Willem Boonen, 054-41 75 85 of 0494-25 30 31.
Iets te melden?
Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.