Bos
Wim Dirckx

Ingelbos

Kluisbergen
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
Het Ingelbos ligt in een typisch Vlaamse Ardennen-landschap met glooiende heuvels, diep ingesneden beekdalen en beboste heuveltoppen. In het bos ontspringt een bronbeekje.

Beschrijving van het gebied

Het Ingelbos ligt op ongeveer 1 km van de Hotondberg in Kluisbergen.  Het is een klein bosje  (5ha) dat grotendeels omgeven wordt door een beekje en een onbemeste weide waardoor er weinig meststoffen van buitenuit insijpelen. In het bos zelf is er variatie aanwezig door de aanwezigheid van drogere zandlagen en nattere bronnenzones. Tweederden bestaat uitloofbos (eiken-beukenbos en valleibos met bronboskarakter). Het overige deel is naaldhoutbos (vnl. lork en spar).

Dieren en planten

In de vochtigere stukken vind je in het voorjaar een mooie voorjaarsflora van wilde hyacint, bosanemoon, boswederik, salomonszegel, muskuskruid, witte klaverzuring en gevlekt longkruid. Het bos biedt onderdak aan heel wat zoogdieren, vogels (ransuil, steenuik, torenvalk, buizerd) en insecten. De geïsoleerde ligging en de moeilijke toegankelijkheid garanderen de nodige rust voor bijvoorbeeld een vos of een sperwer.  

Natuurbeheer

In het naaldhoutbos wordt een omvormingsbeheer naar loofbos toegepast via het “ringen” van bomen. 

Toegankelijkheid

Dit gebied is enkel onder begeleiding van een gids toegankelijk. Voor meer info, contacteer Filip Keirse, filip.keirse@skynet.be of Norbert Desmet, desmetnorbert@hotmail.com.

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Ingelbos groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Ingelbos".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je het Ingelbos verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Filip Keirse, 055-38 78 83.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.