Patrick De Clercq

Kanaalbos Harelbeke

Harelbeke
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
Het Kanaalbos bestaat uit 2 gedeelten, een parkgedeelte gelegen achter de kerk van Stasegem en een ruig gedeelte iets verderop richting Zwevegem.

Toegankelijkheid

Het parkgedeelte is voor het publiek toegankelijk via niet aangeduide wandelwegen( wandelkaart/folder in opmaak) in het bos en langs het kanaal. Toegankelijk via de Klinkaardstraat, de Bosdreef en de Vaartstraat. Het ruig gedeelte is niet toegankelijk.

Beschrijving van het gebied

Dit langwerpig natuurgebied langs het kanaal Bossuit-Kortrijk ligt gedeeltelijk achter de dorpskern van Stasegem. Het bos is ontstaan begin de jaren 70 na het verbreden en verleggen van het kanaal. Dankzij een mooi bewaard landschap vol met kleine landschapselementen wordt het Kanaalbos verbonden met het achterliggende landschap en De Gavers. Het bestaat zowel uit bos als uit enkele open velden.

Dieren en planten

Het bos bestaat vooral uit aangeplante populieren, wilgen en zomereiken. Opmerkelijk is dat het bos zich meer en meer natuurlijk aan het verjongen is. De randen van het bos bestaan vooral uit eenstijlige meidoorn en sleedoorn. Bijzonder zijn de vele broedvogels en vleermuizen die gebruik maken van de dode bomen. Een speciale bewoner van het Kanaalbos is de eikelmuis..

Natuurbeheer

Het beheer beperkt zich tot het verwijderen van exoten (bv Italiaanse populieren) en met omvallen bedreigde bomen. Verder passen we hakhoutbeheer toe en planten we inheems bosgoed aan in de bosrand. In het parkgedeelte zijn er 2 graslanden die 2 maal per jaar gemaaid worden.

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Kanaalbos Harelbeke groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Kanaalbos Harelbeke".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Stefaan Boone stef.boone@skynet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.