Patrick De Clercq

Kanaalbos Harelbeke

Harelbeke
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
Het Kanaalbos bestaat uit 2 gedeelten, een parkgedeelte gelegen achter de kerk van Stasegem en een ruig gedeelte iets verderop richting Zwevegem.

Toegankelijkheid

Het parkgedeelte is voor het publiek toegankelijk via niet aangeduide wandelwegen door het bos en langs het kanaal. Toegankelijk via de Klinkaardstraat, de Iepersestraat, de Vaartstraat of via wandelpad beginnend aan het Steentje. Het ruig gedeelte is niet toegankelijk.

Beschrijving van het gebied

Dit langwerpig natuurgebied langs het kanaal Bossuit-Kortrijk ligt gedeeltelijk achter de dorpskern van Stasegem. Het bos is ontstaan begin de jaren 70 na het verbreden van het kanaal. Dankzij een mooi bewaard landschap vol met kleine landschapselementen wordt het Kanaalbos verbonden met het achterliggende landschap en De Gavers. Het bestaat zowel uit bos als uit enkele open velden.

Dieren en planten

Het bos bestaat vooral uit aangeplante populieren, wilgen en zomereiken. Opmerkelijk is dat het bos zich meer en meer natuurlijk aan het verjongen is. De randen van het bos bestaan vooral uit eenstijlige meidoorn en sleedoorn. Opmerkelijk zijn de vele broedvogels en vleermuizen die gebruik maken van de dode bomen.

Natuurbeheer

Er is slechts een beperkt beheer, o.a. exoten verwijderen (Italiaanse populieren), met omvallen bedreigde bomen verwijderen. Verder ook wat hakhoutbeheer en de bosrand aanplanten met inheemse bosplanten. In het parkgedeelte zijn er 2 graslanden die 2 maal per jaar gemaaid worden.

Contactpersoon Mario Manhaeve tel 0475 36 87 20 - mario.manhaeve@skynet.be

Lees meer

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Stefaan Boone stef.boone@skynet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.