Keuzemeersen - Beelaertmeersen
Benny Cottele

Keuzemeersen-Beelaertmeersen - Natuurpark Levende Leie

Drongen (Gent), Sint-Martens-Latem
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Eten en drinken
 • Vogelkijkhut
In de provincie Oost-Vlaanderen vormt Natuurpark Levende Leie een lint van aaneengesloten natuurgebieden tussen Gent en Deinze. Zo kan je wandelen of fietsen met het fietsknooppuntennetwerk naar Keuzemeersen, Beelaertmeersen, Latemse Meersen. Of vaar de Leie eens af, vanaf Sas Astene, met een kajak, kano of boot. Je volgt de meanderende Leie en geniet onderweg voluit van het unieke en beroemde Leielandschap.

Assels

Toegankelijkheid

Er zijn bewegwijzerde paden in de Keuzemeersen en Beelaartmeersen. Je kan de Asselsroute combineren met de Afsnee-Keuzeroute als je de veerboot neemt tussen Drongen en Afsnee. Tussen 1 oktober en 30 april vaart die enkel in het weekend en op feestdagen, behalve in de paasvakantie.

Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden. Honden welkom, aan de leiband. Stevige stapschoenen of laarzen zijn aangeraden. In de Assels is er een vogelkijkhut. Je kan al deze gebieden ook aandoen via de fietstocht.

Meer info kan je ook vinden op www.levendeleie.be

Wil je het project Natuurpark Levende Leie steunen? Klik hier

 Top

Varen

Je kan varen met kajak of kano vanaf Sas Astene, Hellestraat Deinze. Info: www.kajakguido.be.

Je kan de Leie afvaren zonder vaarbewijs of ervaring. Reken voor heen en terug vanuit Deinze 2 uur tot Sas Astene, 4 u tot Baarle en 8u tot het restaurant Heilig Huizeken, Slingerstraat 13, Drongen. Info: www.yachtcharterdeinze.com

Top

Latermse Meersen

Beschrijving van het gebied

Veel kunstenaars van de beroemde Latemse school lieten zich inspireren door de pracht van de Leievallei tussen Gent en Deinze. In alle toeristische publicaties wordt de schoonheid van de Leievallei in de verf gezet. Maar de zogenaamde toeristische Leie biedt meer dan de klassieke boottochtjes en de musea en kunstgalerijen van Latem en Deinze. Natuurpunt realiseert in de Leievallei een wervend en ambitieus natuurproject met de veelzeggende naam ‘Levende Leie’. De meanderende Leie is de slagader die de verschillende deelgebieden verbindt.

Het Natuurpark Levende Leie wil mensen en verenigingen betrekken bij het behoud van en de zorg voor het unieke Leielandschap. Natuurpunt heeft de voorbije jaren veel grond aangekocht in de Latemse Meersen, Keuzemeersen, Beelaertmeersen, Assels en Hoge Blaarmeersen. Natuurgebied aankopen is nog altijd de meest structurele oplossing om de natuur in en rond Gent veilig te stellen.

De open graslanden van de Keuzemeersen in Drongen liggen tegen de E40, maar zijn toch heel waardevol. Het gaat om graslanden die 's winters nat zijn en nu nog maar zelden overstromen. Een opvallend verschil met de andere meersen rond Gent is de aanwezigheid van heel wat houtkanten en knotwilgenrijen. De laagst gelegen percelen liggen centraal in het gebied en zijn over de hele lengte van de Leie gescheiden door een oude oeverwal. Daardoor zie je een mooie gradiënt vanaf de Leieoever van drogere graslanden naar de natste vegetaties in het centrale deel en weer naar drogere graslanden op de kouterflank (Keuzekouter).

Top

Pinksterbloemen

Hoogtepunten op de wandelroutes

De bloemenrijke natte hooi- en weilanden van de meersen zijn een lust voor het oog. Op verschillende plaatsen kan je in het voorjaar dotterbloem, pinksterbloem en echte koekoeksbloem bewonderen. Duizenden planten van de grote ratelaar kleuren de graslanden helemaal geel.

 Top

Watersnip

Dieren en planten

Elke winter zoeken watersnippen beschutting in de natte graslanden van de Keuzemeersen. De knotwilgen rond de weilanden zijn ideale nestplaatsen voor steenuilen. Slobeend, gele kwikstaart, kievit en rietgors zijn jaarlijkse broedvogels. Zomertaling, grutto en zelfs paapje hebben er de laatste jaren ook gebroed. Dit landschap is ook een thuis voor wezel en hermelijn.

Top

Latermse Meersen

Natuurbeheer

Het beheer in de Keuzemeersen bestaat uit hooien, begrazen, wilgen knotten en houtkanten onderhouden om het landschap gaaf te houden. Hiervoor werkt Natuurpunt samen met lokale landbouwers en vrijwilligers.

 Top

Rietgors

Overnachten

B&B aanaajaanaa, Hoogpoort 25, Gent, www.aanaajaanaa.be. Bed & breakfast in hartje Gent: ecologisch, biologisch, vegetarisch, met rustige binnentuin. Op 200 meter kan je goedkoop fietsen huren voor een halve of hele dag. De eigenaars stellen het op prijs als de gasten te voet, per fiets of met het openbaar vervoer aankomen.

Ecohostel Andromeda, Bargiekaai 35, Gent, www.ecohostel.be. De hostel is een boot-hostel,
met een laag-energiegebouw in het ruim. Ecologisch, bio en vegetarisch.

 

Logo Levende Leie

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
9.00km

Levende Leie - Afsnee- Keuzeroute - bewegwijzerd met zeshoekige bordjes Toerisme Oost-Vlaanderen

6.00km

Assels - Rode wandeling

15.00km

Levende Leie - Asselsroute + Afsnee-Keuzeroute -zeshoekige bordjes Toerisme Oost-Vlaanderen

41.50km

Fietsroute langs de meersen en meanders van de Leie - NMBS-station Deinze ligt langs het fietsknooppuntennetwerk, op ca. 2 km van knooppunt 13. NMBS-station Gent-Sint-Pieters ligt niet op het knooppuntennetwerk, op ca. 3 km van knooppunt 62.

 • Vertrekpunt Levende Leie - Assels

  Kerk Afsneedorp
  Broekkantstraat 14
  9051 Afsnee
 • Vertrekpunt - Assels - Veer van Afsnee

  Afsneedorp 20
  9051 Gent
 • Vertrekpunt - Assels - Pontbrug

  Drongenplein
  9031 Drongen
  Bekijk de vervoersmogelijkheden
 • Vertrekpunt fietsroute langs de meersen en meanders van de Leie

  Domieningelsstraat
  9031 Drongen

Horeca

 • In Afsnee:
  Restaurant Nenuphar
  Afsneedorp 28, Gent
 • Taverne In Den Karpel

  Dijkweg 37, Drongen

  09-398 25 83


  Grand Café Drongen

  Drongenplein 18, Drongen

  0485-86 79 38


  Restaurant Nenuphar

  Afsneedorp 28, Afsnee

  09-221 22 32Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Keuzemeersen-Beelaertmeersen - Natuurpark Levende Leie groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Keuzemeersen-Beelaertmeersen - Natuurpark Levende Leie".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je in groep de Keuzemeersen en Beelaertmeersen verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids?
Vraag een wandeling met natuurgids aan bij

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.