Slanke sleutelbloem
Staf De Roover

Kordaalbos

Kruishoutem
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
Het Kordaalbos is een natuurgebied in de Vlaamse Ardennen, in de gemeente Kruishoutem.

Toegankelijkheid

Het natuurgebied is het hele jaar door vrij toegankelijk voor wandelaars. Je kan dit klein, maar rijke stukje natuur via het Kordaalpad verkennen.

Beschrijving van het natuurgebied

Het Kordaalbos ligt in een diep, kort dal. De sterk meanderende Kordaalbeek, die 1 km ten oosten van het bos ontspringt, doorkruist het bos van oost naar west. Het grootste deel van het Kordaalbos is een bos langs een beek met permanent hoge waterstand (er zijn bovendien twee oude vlasrootputten). Het bestaat vooral uit hakhoutbos van elzen en es. 

Dieren en planten

In de lente herbergt het dal tal van fleurige, vochtminnende planten, zoals reuzenpaardenstaarten, sleutelbloemen en gele dotterbloemen. Verder ook speenkruid, bosanemoon, salomonsszegel,gele dovenetel, wilde hyacint en boswederik. Zwarte els is de meest voorkomende boom maar krijgt gezelschap van es, meidoorn, vlier, lijsterbes en wilg. Op de meest vochtige plaatsen komt ook Gelderse roos voor.  Op de hogere, drogere stukken zijn zomereik, tamme kastanje, ratelpupiler, berk en hazelaar de toonaangevende bomen. De vegetatie is er toch nog altijd gericht op water: bittere veldkers, kruipend zenegroen, koekoeksbloem, valeriaan, moerasspirea en bitterzoet.

De vogels die je hier ziet komen ofwel op de vochtige bodem, ofwel op het bos af: onder andere de sperwer, blauwe kiekendief, kramsvogel, torenvalk en boomkruiper. In de knotwilgen aan de rand van het bos komen elk jaar enkele koppels steenuilen broeden. Ook de groene en de grote bonte specht behoren tot de vaste broedvogels. 

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Kordaalbos groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Kordaalbos".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je het Kordaalbos verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Lieven Kinds, 09-383 71 39.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.