Babbelse Plassen
Luc De Naegel

Langbos en Babbelse Plassen

Kontich
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
Langbos & Babbelse plassen maakt deel uit van het landschapspark Grote Boshoek dat natuurgebieden in Lier, Boechout, Lint, Duffel en Kontich verbindt. In de Babbelse Plassen, naast het Langbos, omringen knotwilgen en houtkanten de bloemrijke hooilanden. In het voorjaar kleuren de hooilanden hier roze vol bloeiende echte koekoeksbloemen. Op de wat nattere gedeelten groeien planten zoals de zeldzame beekpunge en dotterbloem.

Toegankelijkheid

Vrij toegankelijk op de wandel- en fietspaden. Het Boskappelenpad loopt door het gebied, zeker het ontdekken waard!

Beschrijving van het gebied

Sinds mensenheugenis was er langs de Babbelkroonbeek een langgerekt bosbestand, bekend als het Langbos. Op enkele relicten na verdween dit bos na de Tweede Wereldoorlog. Op initiatief van Natuurpunt en in samenwerking met privé-eigenaars werd dit bos na meer dan 60 jaar afwezigheid in de herfst van 2013 heraangeplant door scholen, jeugdverenigingen en tal van Kontichnaars. Hierdoor vergroot het bosbestand met haar voorjaarsflora van bosanemoon en dalkruid opnieuw tot 3 ha.

Het tweede deel, de Babbelse Plassen (ca 3,5 ha) bestaat uit een halfopen landschap, omzoomd met knotwilgenrijen en houtkanten. Hier legde de provincie (dienst Integraal Waterbeleid) in 2012 een nieuwe waterretentie aan met ruime ondiepe poelen, brede plasbermen en een kronkelende vrije doorloop van de Babbelkroonbeek. De Babbelse Plassen vormen zo nieuwe natuur die ook borg staat om de stroomafwaarts gelegen gemeente Lint voor overstromingen te behoeden.

Hoogtepunten

De twee historische boskapellen dateren van de 17de en 19de eeuw. Het unieke boommonument bij de eerste boskapel, werd in 2014 gerealiseerd in het kader van het plattelandsproject ‘Buitengewone Plekjes’.

Dieren en planten

De poelen worden bevolkt door kikkers, salamanders en ander waterleven. Ook tal van vogels zoals witgatjes, watersnippen en bergeenden foerageren hier regelmatig.

In het voorjaar kan je hier genieten van het roze kleurenpalet van koekoeksbloemen. Op de wat nattere gedeelten groeien planten zoals de zeldzame beekpunge en de dotterbloem.

Natuurbeheer

De bloemrijke hooilanden worden in samenwerking met een lokale landbouwer gemaaid met afvoer van alle maaisel. Zo ontstaat terug een bloemenrijke weide.

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Langbos en Babbelse Plassen groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Langbos en Babbelse Plassen".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Willem Annaert wim.annaert@kuleuven.vib.be of Nikolaas Woestenborghs nik.woestenborghs@telenet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.