Blauwborst
Wim Dirckx

Latemse Meersen - Natuurpark Levende Leie

Sint-Martens -Latem
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Eten en drinken
In de provincie Oost-Vlaanderen vormt Natuurpark Levende Leie een lint van natuurgebieden tussen Gent en Deinze. Zo kan je wandelen of fietsen met het fietsknooppuntennetwerk naar Keuzemeersen, Beelaertmeersen, Latemse Meersen. Of vaar de Leie eens af, vanaf Sas Astene, met een kajak, kano of boot. Je volgt de meanderende Leie en geniet onderweg voluit van het unieke en beroemde Leielandschap.

Assels

Toegankelijkheid

Er zijn bewegwijzerde paden in de Keuzemeersen en Beelaartmeersen en in de Latemse Meersen. Je kan de Asselsroute combineren met de Afsnee-Keuzeroute als je de veerboot neemt tussen Drongen en Afsnee. Tussen 1 oktober en 30 april vaart die wel enkel in het weekend en op feestdagen, behalve in de paasvakantie.

Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden. Honden welkom, aan de leiband. Stevige stapschoenen of laarzen zijn aangeraden. In de Assels is er een vogelkijkhut. Je kan al deze gebieden ook aandoen via de fietstocht.

Meer info kan je ook vinden op www.levendeleie.be

Wil je het project Natuurpark Levende Leie steunen? Klik hier

 

 Top

 

Varen

Je kan varen met kajak of kano vanaf Sas Astene, Hellestraat Deinze. Info: www.kajakguido.be.

Je kan de Leie afvaren zonder vaarbewijs of ervaring. Reken voor heen en terug vanuit Deinze 2 uur tot Sas Astene, 4 u tot Baarle en 8u tot het restaurant Heilig Huizeken, Slingerstraat 13, Drongen. Info: www.yachtcharterdeinze.com

Top

Latermse Meersen

Beschrijving van het gebied

Veel kunstenaars van de beroemde Latemse school lieten zich inspireren door de pracht van de Leievallei tussen Gent en Deinze. In alle toeristische publicaties wordt de schoonheid van de Leievallei in de verf gezet. Maar de zogenaamde toeristische Leie biedt meer dan de klassieke boottochtjes en de musea en kunstgalerijen van Latem en Deinze. Natuurpunt realiseert in de Leievallei een wervend en ambitieus natuurproject met de veelzeggende naam ‘Levende Leie’. De meanderende Leie is de slagader die de verschillende deelgebieden verbindt.

Het Natuurpark Levende Leie wil mensen en verenigingen betrekken bij het behoud van en de zorg voor het unieke Leielandschap. Natuurpunt heeft de voorbije jaren veel grond aangekocht in de Latemse Meersen, Keuzemeersen, Beelaertmeersen, Assels en Hoge Blaarmeersen. Natuurgebied aankopen is nog altijd de meest structurele oplossing om de natuur in en rond Gent veilig te stellen.

De Latemse Meersen liggen in het noorden van de gemeente Sint-Martens-Latem, langs de rechteroever van de Leie. Kenmerkend voor dit gave landschap zijn de historische elementen: komgronden centraal in de meersen met een dicht middeleeuws slotennetwerk. Ze worden onderbroken door een fossiele oeverwal en begrensd door een afgespoelde duin (of donk). 

Top

Pinksterbloemen

Hoogtepunten op de wandelroutes

De bloemenrijke natte hooi- en weilanden van de meersen zijn een lust voor het oog. Op verschillende plaatsen kan je in het voorjaar dotterbloem, pinksterbloem en echte koekoeksbloem bewonderen. Duizenden planten van de grote ratelaar kleuren de graslanden helemaal geel.

In de Latemse Meersen kan je  ook Herdwickschapen bewonderen. Ze zijn afkomstig uit het Engelse Lake District. Het gure klimaat en de arme vegetaties op de bergflanken daar maken van de Herdwick een perfect natuurschaap. Ze onderhouden de natte graslanden.

 Top

Watersnip

Dieren en planten

Elke winter zoeken watersnippen beschutting in de natte graslanden van de Keuzemeersen. De knotwilgen rond de weilanden zijn ideale nestplaatsen voor steenuilen. Slobeend, gele kwikstaart, kievit en rietgors zijn jaarlijkse broedvogels. Zomertaling, grutto en zelfs paapje hebben er de laatste jaren ook gebroed. Dit landschap is ook een thuis voor wezel en hermelijn.

Spectaculair is de winterslaapplaats van rietgorzen in het rietveld in de Latemse Meersen in de Baarle Frankrijkstraat. Van oktober tot april komen daar tientallen, soms wel meer dan 150 rietgorzen bijeen om te slapen. Wil je dit natuurfenomeen zien, kom dan 's avonds drie kwartier voor zonsondergang naar het rietveld. Een hoge fluittoon kondigt hun komst aan. De vogels landen dan in een steile duikvlucht en duiken op het laatste moment met een scherpe hoek het riet binnen. 's Ochtends verspreiden ze zich in de Leievallei op zoek naar onkruidzaden in ruigere hoekjes en op akkers die een tijdje onbewerkt bleven.

Top

Natuurbeheer

Het beheer in de Latemse Meersen bestaat uit hooien, begrazen, wilgen knotten en houtkanten onderhouden om het landschap gaaf te houden. Hiervoor werkt Natuurpunt samen met lokale landbouwers en vrijwilligers.

 Top

Rietgors

Overnachten

B&B aanaajaanaa, Hoogpoort 25, Gent, www.aanaajaanaa.be. Bed & breakfast in hartje Gent: ecologisch, biologisch, vegetarisch, met rustige binnentuin. Op 200 meter kan je goedkoop fietsen huren voor een halve of hele dag. De eigenaars stellen het op prijs als de gasten te voet, per fiets of met het openbaar vervoer aankomen.

Ecohostel Andromeda, Bargiekaai 35, Gent, www.ecohostel.be. De hostel is een boot-hostel,
met een laag-energiegebouw in het ruim. Ecologisch, bio en vegetarisch.

Logo Levende Leie

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
41.50km

Fietsroute langs de meersen en meanders van de Leie - NMBS-station Deinze ligt langs het fietsknooppuntennetwerk, op ca. 2 km van knooppunt 13. NMBS-station Gent-Sint-Pieters ligt niet op het knooppuntennetwerk, op ca. 3 km van knooppunt 62.

7.80km

Latemse Meersen - bruine wandeling

 • Vertrekpunt fietsroute langs de meersen en meanders van de Leie

  Domieningelsstraat
  9031 Drongen
 • Latemse Meersen - Vertrekpunt Meersstraat (aan gemeentehuis), Sint-Martens- Latem, (tussen fietsknooppunt 67 en 74)

  Latemse Meersen
  Meersstraat
  9830 Sint-Martens-Latem
  Bekijk de vervoersmogelijkheden
Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Latemse Meersen - Natuurpark Levende Leie groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Latemse Meersen - Natuurpark Levende Leie".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je in groep de Latemse Meersen verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids?

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.