Molenbos
Norbert Willaert

Molenbos - Molenheide

Grobbendonk
Oppervlakte
Groot gebied - Tussen 50 en 100 hectare
  • Speelnatuur
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.

In 2017 kon Natuurpunt met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en de gemeente Grobbendonk het Molenbos aankopen van de familie d’Ursel en zo in één klap een domein van 60 ha veiligstellen. Door bijkomende aankopen is het Molenbos ondertussen uitgegroeid tot een fors natuurgebied van meer dan 70 ha. Het gebied vormt meteen een belangrijke ecologische schakel tussen twee andere grote natuurgebieden die op wandelafstand liggen: Lovenhoek en Schupleer.

Toegankelijkheid

De wandelpaden zijn het hele jaar toegankelijk. Honden zijn steeds aangelijnd! In de winter kunnen sommige paden slijkerig zijn, maar stevige wandelschoenen volstaan. De meeste bospaden zijn niet geschikt voor rolwagens of kinderwagens.  

Download de wandelfolder

 Top

Leuk voor kinderen

Voor de scoutsgroep hebben we rond hun lokaal een grote speelzone afgebakend waar de jonge “bosvogels” naar hartenlust kunnen ravotten. Ook gezinnen met kinderen zijn welkom om zich uit te leven in de speelzone (zie kaart) van drie hectare groot!

 Top

Beschrijving van het gebied

Enkele zones in het bos worden afgebakend als rustgebied om zeldzame broedvogels en de kwetsbare reeënpopulatie de nodige rust te gunnen. Maar Natuurpunt geeft iedereen ook de kans om voluit te genieten van het bos. We pakken de gehavende boswegen aan en hebben een nieuw wandelpad aangelegd. Het Bosvogelpad slingert zich door heel het gebied. Onze vrijwilligers hebben ook de oude en verwaarloosde voetweg die de dorpskernen van Vorselaar en Grobbendonk verbindt, in ere hersteld. 

 Top

Dieren en planten

Vele beuken zijn meer dan een eeuw oud – tot 150 jaar. Natuurpunt herstelt waar mogelijk de drevenstructuur met nieuwe aanplant. We laten ook de spontane verjonging van het beukenbos zijn gang gaan. Beukennootjes zijn belangrijk wintervoedsel voor eekhoorns en zaadeters als vinken, groenlingen en kepen die in de winter soms in grote groepen de dreven door het bos afschuimen.
De oude beuken zijn ook de geliefde habitat voor de zwarte specht. Hij hakt er nestgaten in zo groot als een ganzenei. Deze prachtige vogel met zijn mysterieuze roep is de koning van het Molenbos. Natuurpunt laat opstaand en liggend dood hout in het bos vaak ongemoeid. Daardoor krijgen andere spechtensoorten en bosvogels als de boomklever en mezen het nog meer naar hun zin. Het Molenbos is ook een geschikte biotoop voor vele soorten paddenstoelen. Komt dat zien in de herfst, maar spaar onze kabouterhuisjes!

 Top

Natuurbeheer

De komende jaren zal Natuurpunt het Molenbos langzaam omvormen naar een waardevol gemengd bos van inheemse loofbomen en naaldhout. Dat is een traag proces waarbij exoten zoals Amerikaanse eik en Amerikaanse vogelkers stilaan vervangen worden door inheemse aanplant en natuurlijke verjonging. Op enkele geschikte plaatsen maken we open plekken waardoor er meer licht en warmte in het bos komt. Zo kunnen enkele mooie heiderestanten zich verder ontwikkelen. Vlinders en soorten als de hazelworm krijgen daardoor meer kansen.

 Top

Geschiedenis van het gebied

Het Molenbos heeft een rijke geschiedenis, met boeiende sporen van bewoning zowel uit de Romeinse als prehistorische tijd. Meer info hierover vind je op het traject van de archeologische wandeling die door het bos loopt. In 1726 werd het bos eigendom van de familie d’ Ursel die het bijna 300 jaar in familiebezit had. Het oudste deel van het bos staat al aangeduid op de Ferrariskaarten van 1775. Het was indertijd de “warande” waar de adel samenkwam voor de jachtpartijen. Het domein is sinds de aankoop door Natuurpunt helemaal jachtvrij, maar de karakteristieke oude beukendreven, stralen nog de adellijke grandeur uit. 

 Top

Verder wandelen

Wil je nog verder wandelen, dan serveert het wandelnetwerk Kempense Beemden van de provincie Antwerpen 325 kilometer wandelplezier. De wandelkaart kan je verkrijgen bij toeristische diensten aan 8 euro. Volgende natuurgebieden liggen binnen hetzelfde wandelknooppuntennetwerk:

Volgende natuurgebieden liggen binnen het aangrenzende wandelknooppuntennetwerk Kempense Netevallei met 340 km wandelplezier:

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
4.00km

Bosvogelpad

Horeca

  • “Den herberg” in de Kasteelhoeve

    Hofeinde 20

    2280 Grobbendonk

Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Molenbos - Molenheide groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Molenbos - Molenheide".

Wil je Molenbos - Molenheide ontdekken met een ervaren wandelgids?

Neem contact op met conservator Ludo Moeyersoms via ludomoeyersoms@skynet.be of 0478-53 06 33.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.