Bosuil
Shutterstock

Peulisbossen

Bonheiden, Putte
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
De Peulisbossen is een heel vochtig gebied, waarvan één derde het hele jaar onder water staat.

Toegankelijkheid

Voor wie niet bang is van natte voeten is het gebied toegankelijk, behalve tijdens het broedseizoen (april-juni). Op verzoek worden er rondleidingen georganiseerd.

Beschrijving van het gebied

Tussen Peulis en Rijmenam vind je de Peulisbossen. De Peulisbossen zijn erg vochtig, ze vormen immers het overstromingsgebied van de Rehaegenbeek, waardoor de omliggende dorpen gespaard blijven van overstromingen. In het bos vind je enkele poelen en grachten en het bos is omzoomd door weilanden, doorweven met mooie houtkanten.

Het bos bestaat onder meer uit een oud eikenbestand met hakhoutbosjes van Amerikaanse eik en tamme kastanje. Vooral de vochtige plekken hebben een hoge natuurwaarde.

Dieren en planten

Doordat het een overstromingsgebied is, is er een bijzondere bodemvegetatie met liesgras, gele waterkers, beekpunge, watertorkruid en verschillende zeggesoorten. Merkwaardige plantensoorten die je er kan zien zijn zwarte zegge, ijle zegge, gele waterkers, ratelpopulier, bosviooltje, dalkruid, lelietje van dalen, sleedoorn, meidoorn en blauw glidkruid.

Oook tal van dieren vinden in de Peulisbossen en de omliggende weilanden met houtkanten een veilig leefgebied. Bijzondere dieren zijn ree, houtsnip, buizerd, bosuil, sperwer, alpenwatersalamander en wintertaling. De schuwe houtsnip verschuilt zich in het bos, terwijl wintertaling en alpenwatersalamander zich als vissen in het water voelen in de vele poelen en beken. Buizerd, bosuil en sperwer jagen er op hun prooi. En ook de havik brengt hier ieder jaar zijn nest jongen groot.

Verder wandelen in de buurt

Broekelei

Pikhakendonk

Boortmeerbeeks Broek

Mechels Rivierengebied

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Peulisbossen groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Peulisbossen".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je Peulisbossen verkennen onder leiding van een ervaren wandelgids?

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.