Slanke sleutelbloem
Shutterstock

Porrebeekvallei en Paddebeekvallei

Aalst, Dendermonde, Lede
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare

De Paddebeek, die na slechts enkele kilometers al uitmondt in de Schelde, situeert zich op de grens van de deelgemeenten Schoonaarde en Oudegem in Dendermonde. De Porrebeekvallei ligt op de grens van Dendermonde, Gijzegem en Lede en bestaat uit een cluster van natuurgebiedjes.

Toegankelijkheid

Het natuurgebied is niet vrij toegankelijk voor het publiek.

Beschrijving van het natuurgebied

Het door de Paddebeek gevormde valleitje bestaat grotendeels uit agrarisch gebied: vochtige weilanden, afgeboord met oude knotwilgen en afgewisseld door valleibosjes langs de oevers van de beek.

Dieren en planten

Van oudsher is de omgeving bekend als 'the place to be' voor amfibieƫn. Vooral padden worden in het voorjaar massaal aangetrokken door de vele sloten en poelen om te paren en hun eisnoeren af te zetten. Namen als Paddenhoek en Paddebeek zijn dan ook het gevolg.

In de Porrebeekvallei is de flora van de bosjes, met slanke sleutelbloem, speenkruid en bosanemoon, in het vroege voorjaar op zijn mooist. Aangezien vooral de vochtige weilanden en de bosjes nog sterk onder invloed van het kwelwater staan, is ook de plantengroei in de sloten her en der nog zeer rijk. Je vindt er onder andere nog grote partijen waterviolier.

Lees meer

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Andries Achten andries8en@hotmail.com

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.