Blauwborst
Shutterstock

Reepkens

Wachtebeke
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
De Reepkens is een klein natuurgebied te Wachtebeke. De Moervaart heeft op een drietal plaatsen inhammen gevormd in het moerassig gebied de Reepkens. Het rietveld staat daar het hele jaar onder water.

Toegankelijkheid

Dit natuurgebied is enkel toegangkelijk tijdens de jaarlijkse wandeling. Vanop het jaagpad 'Trektragel' langs de Moervaart in Wachtebeke heb je een prachtig zicht op de Reepkens. Het gebied ligt tussen knooppunt 89 en 83 van het Fietsnetwerk Waasland.  De natuurfietstocht 'Tussen Zandrug en Moervaartvallei' (32 km) loopt er langs.

Beschrijving van het gebied

Natuurgebied de Reepkens is gelegen zijn aan de Moervaart, ten zuiden van Molenhoek en Kalve (Baan Wachtebeke/Moerbeke).

Dieren en planten

Rietvogels, als blauwborst, rietgors en kleine karekiet, voelen zich hier thuis. Van april tot augustus jaagt de bruine kiekendief bijna voortdurend boven het rietveld en de akkers aan deze zijde van de Moervaart. De kleine bosjes ten zuiden van de Moertvaart maken ook deel uit van het natuurgebied. Het zijn erg natte bossen, met typische planten, als oever- en moeraszegge, watermunt en blauw glidkruid.

De Reepkens zien er elke week anders uit. Voorjaarsbloeiers zoals dotterbloem trekken de aandacht.

Natuurbeheer

De Reepkens zijn grotendeels eigendom van Natuurpunt, de vereniging die ook zorgt voor het beheer.  De beheerwerken zullen op termijn leiden tot een gemengd inheems bos. In 2010 werd een ooievaarspaal ingehuldigd.

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Reepkens groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Reepkens".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de Reepkens verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Dirk Van Pottelberg: E-mail of 09-346 95 68

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.