Vleermuis
Shutterstock

Schans van Smoutakker

Stabroek
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
Hoewel het nu een oase van rust en natuur is, werd de Schans van Smoutakker te Stabroek allesbehalve met vredelievende doeleinden gebouwd. Deze schans of tussenfort maakt deel uit van de Versterkte Stelling rond Antwerpen. Een imposante fortengordel, gebouwd in het begin van de 20ste eeuw, die Antwerpen en haar haven moest beschermen tegen vijandelijke invallen. Helaas was de Schans van Smoutakker slechts een kort leven beschoren. Door een onverwacht hevige explosie vloog het fortje op 10 oktober 1914 volledig de lucht in en werd herschapen in een ruïne. Een roemloos einde,... Na meer dan 85 jaar verwaarlozing, kreeg de Schans van Smoutakker echter een nieuwe toekomst!

Beschrijving van het natuurgebied

In 1999 kocht Natuurpunt, met de financiële steun van Indaver NV, dit merkwaardige natuurgebiedje om het definitief te beschermen en de natuur er alle kansen te geven. Naast de verweerde ruïnes liggen er verspreid over het terrein een aantal intacte bunkers.

Welke soorten komen er voor?

Jaarlijks overwinteren in deze rustige, vochtige gebouwen tientallen vleermuizen, waaronder verscheidene bedreigde soorten. De watervleermuis en de grootoorvleermuis zijn de talrijkste wintergasten.

Niet alleen vleermuizen maken van de Schans van Smoutakker een belangrijk natuurgebied. De brokken beton en het puin vertonen erg veel gelijkenis met kalkrotsen, een biotoop dat in Vlaanderen erg zeldzaam is. Op deze kunstmatige kalkrotsen groeien merkwaardige planten, varens en mossen, die we normaal enkel in het zuiden van België vinden! De Schans van Smoutakker is - letterlijk -een eilandje vol natuur!

Wat heeft Natuurpunt er verwezenlijkt?

Vleermuizen houden niet van tocht in hun winterhotels. Daarom richtte Natuurpunt Antwerpen Noord de bunkers van de Schans van Smoutakker speciaal voor hen in, zodat het er nog behaaglijker is geworden voor vleermuizen!

Toegankelijkheid

Alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids van Natuurpunt Antwerpen Noord. Wel geregeld geleide natuurwandelingen. De ingang ligt aan het Hoogeind, schuin tegenover de Vossenvelden.

Meer info

De Schans van Smoutakker wordt beheerd door Natuurpunt Antwerpen Noord vzw.
Wil je helpen bij het beheer van dit gebied? Neem contact op met de afdeling:
Natuurpunt Antwerpen Noord
E-mail : antwerpennoord@natuurpunt.be
GSM : 0475-91 03 16
Telefoon : 03-541 58 25

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Schans van Smoutakker groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Schans van Smoutakker".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Andre en Rita D'hoine - Gryson andre.rita@skynet.be of Willy Ibens willy.ibens@gmail.com

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.