Frederick Vande Putte

Scheldemeersen Doornhammeke - Zevergem

De Pinte
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
 • Toegankelijk voor kinderwagens
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Eten en drinken
 • Speelnatuur
 • Toegankelijk voor rolstoelen
De Scheldemeersen op linkeroever zijn een aaneenschakeling van kleine percelen die met knotwilgen afgeboord zijn. Het is het typische kleinschalige landschap van de laatste 200 jaar met vochtige meersen en afgesneden meanders door het rechttrekken van de Schelde. Het gebied herbergt veel biotopen op een kleine oppervlakte in verhouding met rechteroever. Elk deelgebied heeft zijn eigen verhaal.

Toegankelijkheid

Het hele jaar vrij toegankelijk op de paden. Honden zijn welkom, maar moeten aan de leiband. In natte periodes liggen de kleine paadjes er vrij modderig bij. Stapschoenen of stevige wandelschoenen zijn daarom aangeraden. De groene wandeling is rolstoeltoegankelijk.

Voor gezinnen met kinderen is er het Natuurbeleefpad de Magische Meersen, een avontuurlijke wandeling vol spelplezier. Via de website van Gemeente Zevergem kan je bijhorende folder met kaartje downloaden. 

Voor fietsers werd een fietsroute uitgestippeld die je doorheen de gebieden aan beide kanten van de Schelde brengt. Deze route is niet bewegwijzerd. Je kan de route downloaden via deze link

 

Top

Beschrijving van het gebied

De Spanjaardmeersen en de Liesvlakte zijn voornamelijk natte graslanden met afwateringsgrachtjes en slootjes. De typische plantengroei is interessant voor insecten. Het Stekelingske is een waterplas ontstaan in de vorige eeuw door kleiwinning.
De Bomput en de Krommenhoek zijn oude Scheldemeanders met soortenrijke hooilanden. Een paradijs voor vogels, insecten en planten. Het terrein rond de Bomput is een voormalige kleiduivenschietstand en behoeft nog verdere sanering en natuurherstel.De Krommenhoek kan ontdekt worden via een wandelpad dat aansluit op het Warandestraatje. Het Doornhammeke, een openbaar viswater, wordt gekenmerkt door een grasland met hoge populieren en een indrukwekkende knotwilgenrij, goed zichtbaar langs Pont Zuid.

Top

Dieren en planten

In de vochtige hooilanden krijgen pinksterbloem, echte koekoeksbloem en pijptorkruid alle kansen. Grote egelskop, en mattenbies zijn veel voorkomende soorten. Ook orchissen zijn aanwezig. Talrijke libellen zoals keizerlibel en de vrij zeldzame kleine en grote roodoogjuffer kan men er waarnemen. De bever vestigt zich in de oude, afgesloten meanders. In de hoge populieren kan men af en toe de wielewaal het beste van zichzelf horen geven. De kerkuil broedt in de kerktoren van Zevergem en zoekt prooien in het gebied. In de winter vinden ganzen en eenden er een rustplaats. Kuifeend vindt er plekjes om zijn kleintjes groot te brengen en de gekraagde roodstaart broedt in de Spanjaardmeersen.

Top

Natuurbeheer

In samenwerking met plaatselijke landbouwers worden de meersen 2 tot 3 keer per jaar gemaaid. Afvoeren van het hooi verschraalt de bodem en geeft meer planten kansen te groeien. Weekendhuisjes werden afgebroken en de natuurlijke biotopen hersteld. Her en der worden houtkanten met streekeigen soorten aangeplant om zangvogels aan te trekken. Door het afschuinen van de oevers van de waterplassen krijgen oeverplanten kansen en vinden amfibieën hun weg naar een voortplantingspoel. De afwateringsgrachten die in het verleden werden aangelegd, worden gedeeltelijk afgedamd om het waterpeil in de meersen te verhogen. Jaarlijks worden wilgen geknot en hier en daar wordt aan bosomvorming gedaan door populieren te kappen en te vervangen door inheemse soorten.

Top

Verder wandelen

Scheldemeersen - Merelbeke

Scheldemeersen - Semmerzake

Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
4.40km

Scheldemeersen Doornhammeke - rode wandeling

5.70km

Scheldemeersen Doornhammeke - groene wandeling

Deze wandeling is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
28.70km

Scheldemeersen Merelbeke - fietsroute

 Fietsroute van Natuurpunt Boven-Schelde op Route you, kies zelf je vertrekplaats
 • Scheldemeersen Doornhammeke - vertrekpunt

  Kerk Zevergem
  Dorp 7
  9840 Zevergem
  Bekijk de vervoersmogelijkheden

Horeca

 • Café Boldershof: fietsvriendelijke landelijke herberg
  Dorp 7, 9840 De Pinte
  www.cafeboldershof.be

  De Ponthoeve: restaurant met als lekkernij zelfgemaakt hoeve-ijs
  Pont Zuid 26, 9840 De Pinte
  www.deponthoeve.be 

   

Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Scheldemeersen Doornhammeke - Zevergem groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Scheldemeersen Doornhammeke - Zevergem".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de Scheldemeersen verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Koen De Witte, 0473 637 659, koendewitte@gmail.com of Michaël Bekaert, 0497 430 179, michael.bekaert.snoeiwerken@telenet.be 

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.