Echte koekoeksbloem
Leo Vaes

Spoorwegzate Tienen-Hoegaarden

Hoegaarden, Tienen
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
De laatste trein reed in 1968 over de rails waar nu het natuurgebied Spoorwegzate Tienen-Hoegaarden ligt. Nadat de spoorweg niet meer gebruikt werd, staken allerlei bomen en planten spontaan de kop op. Overblijfselen van steenkool doen de temperatuur in het gebied stijgen op zonnige dagen. Kom er genieten van uitzichten over de Getevallei, een groene tunnel en historisch erfgoed.

Toegankelijkheid

Het hele jaar door vrij toegankelijk op de paden. Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer. Honden welkom, aan de leiband.

Top

Leuk voor kinderen

Elk jaar rond midzomernacht komen de vuurvliegjes tevoorschijn, een feeëriek schouwspel. Rond die periode wordt er ook jaarlijks een begeleide avondwandeling georganiseerd door Natuurpunt om op zoek te gaan naar de vuurvliegjes.

Top

Kruidvlier

Beschrijving van het gebied

Spoorwegzate Tienen-Hoegaarden ligt achter het containerpark. Vroeger werden op die plaats goederentreinen gesplitst en samengesteld in het rangeerstation. De steenkool-overblijfselen (sintels) zorgen voor een flinke temperatuurstijging op zonnige dagen. Daarom vind je er warmteminnende planten, zoals marjolein, kattendoorn en slangenkruid. Normaal groeien die planten veel zuidelijker. Op de vroegere spoorwegbedding ligt nu een fietspad uit betonstraatstenen.

Voorbij het rangeerstation vormen de bermen een tunnel van bomen. Wie zijn kennis van inheemse boomsoorten wil testen, krijgt de kans. Je kan er goed zien hoe de bomen gegroeid zijn sinds de treinsporen in 1970 werden verwijderd. Bosrank slingert er meer dan 10 m hoog als in een oude Tarzanfilm. In de buurt van een spoorwegbrugje vind je grote plekken kruidvlier. De bovengrondse delen van de plant sterven elke winter af. De bloesems en bessen van Kruidvlier lijken op die van gewone vlier, maar opgelet want ze zijn giftig.

Rond 1776 liet de Oostenrijkse graaf de Ferraris de Nederlanden in kaart brengen. Op die kaarten zijn de weilanden uit het huidige natuurgebied als weiland ingekleurd. Dat bleven ze ononderbroken tot nu. Je merkt er de oude greppelstructuur. Die zorgt voor kleine verschillen in microklimaat en dus meer verschillende planten- en diersoorten.

Twee wandelroutes zorgen voor een afwisseling van mooie uitzichten over de Getevallei, geborgen gevoel in een groene tunnel en historisch erfgoed zoals de kapel van Rommersom, de kleine molen van Overlaar en de spoorwegzate met haar rijke geschiedenis.

Top

Watersnip

Dieren en planten

Op de voormalige spoorwegzate voelen planten zoals bosrank zich thuis. Bij nat weer zie je er ook wijngaardslakken. Ze hebben de kalk nodig hun huisje te maken. Rond midzomernacht kan je zelfs de zeldzame kleine glimworm of ‘vuurvliegjes’ in het gebied aantreffen. In de weilanden herken je nog de eeuwenoude greppelstructuur. Die diende de natte gronden af te wateren. In de drassige zones leven libellen, kikkers en watervogels, zoals de water­snip. In de lente bloeien er dotterbloemen, pinksterbloemen, koekoeksbloemen en knolsteenbreken. Zij zijn typisch voor gronden die rijk zijn aan kwel of opborrelend mineraalrijk grondwater.

Top

Natuurbeheer

Eind juni maait Natuurpunt de weides en nadien grazen er koeien van een lokale landbouwer. Dankzij dit beheer verarmt de bodem waardoor het aantal verschillende soorten in de weilanden stijgt. In de afvoergracht hebben we een dammetje aangelegd. Dit om het gebied te vernatten. Daardoor krijg je meer zeggesoorten, meer watervogels die er kunnen foerageren, meer kikkers en libellen! Op één perceel, dichterbij het centrum van Hoegaarden, werd er een hoogstamboomgaard aangelegd. Er worden ook nog poelen aangelegd en begrazingsrasters geplaatst, zodat er kan begraasd worden met schapen.

Top

Verder wandelen in de buurt

Grote Getevallei

Vinne

Aronst Hoek

Runkelen op d'Hei

Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
3.00km

Spoorwegzate Hoegaarden - Rode wandeling

5.70km

Spoorwegzate Hoegaarden - rode + extra oranje wandeling

54.00km

Fietsroute Grote Getevallei, Tiens Broek & Spoorwegzate Tienen-Hoegaarden - Volg knooppunten 48-192-1-50-Grote Getevallei-58-59-60- Tiensbroek-62-64-65-47-Spoorwegzate-15-69-65-67-63-57-88-87-56-55-54-21-51-33-32-191-start

  • Vertrekpunt wandelingen Spoorwegzate Tienen-Hoegaarden

    Stationsstraat 38
    3320 Hoegaarden
  • Het Vinne

    Ossenwegstraat 70
    3440 Zoutleeuw
    Bekijk de vervoersmogelijkheden
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Spoorwegzate Tienen-Hoegaarden groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Spoorwegzate Tienen-Hoegaarden".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Raf Nilis raf.nilis@adsl20.be, Pieter Abts Pieter.abts@natuurpunt.be, Robin Guelinckx robin.guelinckx@inbo.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.