Stadsbos Stuivenberg

Mechelen
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
Het Stuivenbergbos is er nog niet, maar moet een groot stadsbos worden aan de rand van Mechelen, tussen de Leuvense Vaart, het Vrijbroekpark en de N109-Uilmolenweg, lokaal gekend als de “Hotelweg”.

 

Toegankelijkheid

Het gebied is het hele jaar door toegankelijk op de paden.  Bij nat weer kunnen deze wel modderig zijn. De paden zijn niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

Via de Stuivenbergbaan kan je een aansluitende tocht van 3 km maken door het Robbroek via wandelknooppunten 187-194-332-126.

Top

Beschrijving van het gebied

Vandaag zijn er al enkele kleine bosfragmenten en gebeurt er groenteteelt. Het gebied was lange tijd gedoemd te verdwijnen onder het beton, maar werd onlangs aangeduid als een groenpool. Samen met de buurt willen we hier een bos laten groeien voor alle Mechelaars, met ruimte voor spelen, wandelen én vooral heel veel natuur. Deze transitie willen we in dialoog met de lokale landbouwers realiseren. Toegankelijkheid en recreatie zullen een belangrijke plaats innemen. Gezien de historiek van intensieve landbouw en nabijheid aan de stad streven we toegankelijke natuur na.

Top

Dieren en planten

Tussen de Stuivenbergbaan en Stuivenbergvaart is dit voornamelijk cultuurlandschap met bosfragmenten. De natuur moet hier nog volop ontwikkelen maar je kan al  buizerds spotten of een akkerviooltje vinden. Heel wat vogels en zoogdieren gedijen best goed in het huidige patchwork van percelen met verschillende vormen van beheer.

Aan de andere kant van de snelweg ligt het Zuur Bemke, een hooilandje met een weelde van bloeiende weidebloemen en waterplanten als gele lis en  waterviolier.

Top

Natuurbeheer

Langs de E19 tussen knooppunten 194 en 332 wandel je lang een nieuw aangeplant bos met Linde en Zwarte Els. Vroeger was dit een voetbalterrein met kantine waar elk weekend gesport werd. In november 2021 werd hier door Natuurpunt samen met de  buurt een nieuwe bos aangeplant.

Top

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Stadsbos Stuivenberg groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Stadsbos Stuivenberg".

Wil je dit natuurgebied verkennen onder begeleiding van een ervaren gids?

Neem dan contact op met Roel Schrauwen via roel_schrauwen@hotmail.com

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.