Franjestaart
Mark Zekhuis-Saxifraga

Steenovens

Turnhout
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
De oude steen- en cementfabriek, La Bonne Espérance, werd door Natuurpunt aangekocht en omgevormd tot een natuurgebied. De oude ruïnes van de fabriek fungeren nu als een belangrijk overwinteringsplaats voor vleermuizen.

Toegankelijkheid

Voor de veiligheid en het behoud van de vleermuizenpopulatie is het gebied enkel onder begeleiding toegankelijk.

Beschrijving van het natuurgebied

In het begin van de negentiende eeuw waren er verschillende steenbakkerijen langs het Kempens kanaal gevestigd. La Bonne Espérance werd rond 1890 gebouwd en moest ten gevolge van de economische crisis in 1930 zijn deuren sluiten. Een groot deel van de gebouwen zijn ingestort en de resterende muren worden overgroeid met varens en mossen. Na verloop van tijd kon de natuur dit gebied dus terug inpalmen.

Dieren en planten

Door de industriële activiteit is er veel kalk in de bodem gekomen. Dit resulteerde in een zeer aparte flora voor de Kempen. Honderden keverorchissen, sleutelbloemen, donderkruid en kleine steentijm kan je hier terugvinden. In het gebied komen ook meer dan 60 soorten mossen voor. De oude mengbakken van de fabrieken worden nu gebruikt als voortplantingsplaats voor amfibieën.

In de paartijd komen vleermuizen uit de hele regio naar deze site. In de kelders en de steenoven overwinteren meervleermuizen, watervleermuizen, baardvleermuizen, franjestaarten, ingekorven vleermuizen en grootoorvleermuizen.

Natuurbeheer

Het puin uit de kelders en de steenoven werd geruimd. Gaten werden gedicht om de overwinteringscondities voor de vleermuizen te verbeteren. Hekken en deuren zorgen ervoor dat vleermuizen binnen kunnen, maar dat ongewenste bezoekers buiten blijven. Overwinteringsplaatsen worden gerestaureerd om verder verval te voorkomen en de veiligheid te verhogen.

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Steenovens groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Steenovens 7252".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de Steenovens verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Luc Swerts, 014 55 10 65, l.swerts@skynet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.