Bomputten in Tommelen
Jos Coteur

Tommelen

Hasselt
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
  • Vogelkijkhut
Tommelen is een natuurgebied dat grenst aan het rangeerstation en de grote ring rond Hasselt. In het gebied liggen 110 poelen, die de grootste populatie van kamsalamanders in Vlaanderen herbergen.

Beschrijving van het natuurgebied

Volgens de Hasseltse archieven is de naam Tommelen een verbastering van het Latijnse tumulus, wat grafheuvel betekent. Daarvan is echter geen spoor meer te bekennen.

De talrijke poelen in het natuurgebied ontstonden in april 1944 naar aanleiding van Amerikaanse bombardementen op het Hasseltse station. Vele geallieerde projectielen kwamen aldus terecht in de weilanden achter het spoorwegemplacement en vormden kraters, die zich uiteindelijk met water vulden.

Tommelen bestaat uit een weide waarin zich het gros van de bomkraters bevinden, een stuk bos en een boomgaard met oude appelrassen.

Dieren en planten

Het gebied is een belangrijk voortplantingsbiotoop voor amfibieĆ«n, waaronder de bruine kikker, de kleine watersalamander, de alpenwatersalamander en de zeldzamere kamsalamander. 

Natuurbeheer

Enkele jaren geleden is het populierenbos gekapt, om plaats te maken voor een gemengd bos met eik, meidoorn, berk en inlandse vogelkers. In 2008 is er bij de boomgaard het eerste Vlaamse vredesbos aangelegd. 

Toegankelijkheid

Het gebied is het hele jaar door vrij toegankelijk op de wandelpaden. Het wandelpad gaat langs de boomgaard, door het bos en rond de wei. De wei zelf is enkel te bezoeken met een gids.

De combinatie van de ecologische waarde en de cultuurhistorische ontstaansgeschiedenis is vervat in de brochure 'Oorlogslittekens herbergen een schatrijke natuur'. De brochure is gratis te verkrijgen bij Natuurpunt Hasselt-Zonhoven (info@natuurpunthasseltzonhoven.be) of te downloaden via deze link.

 

 

 

 

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
1.80km

Tommelen - niet bewegwijzerd

Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Tommelen groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Tommelen".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Rik Jacobs rik.jacobs3@telenet.be of Filip De Clercq Filip.dc1@telenet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.