Tommenmolen, Grimbergse beekvalleien

Grimbergen, Meise
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
De Maalbeekvallei verbindt de nationale plantentuin van Meise met het weidegebied ten westen van Dorent in Zemst-Vilvoorde en vormt een belangrijke schakel in een netwerk van natuurgebieden. Naast deze verbindingswaarde herbergt de vallei op zich ook belangrijke natuurwaarden: waardevolle ruigten, hooilanden en poelen.

Beschrijving van het natuurgebied

Natuurpunt beheert in Grimbergen een deel van het domein aan de Charleroyhoeve en een vijver aan de Tommenmolen. De Tommenmolen is een watermolen uit de zestiende eeuw. De schilderachtige molen lokt veel bezoekers. De schuur werd ingericht als cafetaria. In de molen is MOT & GO. De doe-het-zelfzaak voor aandrijving en overbrenging, een tentoonstelling van het MOT ondergebracht. De schuur doet dienst als educatieve ruimte. Het MOT - www.mot.be

Het voorheen ontoegankelijke domein van de Charleroyhoeve en de omliggende omgeving lenen zich uitstekend voor een mooie natuurwandeling. Het domein zelf is alleen toegankelijk voor wandelaars, niet voor fietsers, ruiters en gemotoriseerde voertuigen. Het is een oase van goed bereikbare rust. Je wandelt er door boomgaarden, langs vijvers en mooie hooilanden. Voor een langere wandeling kan je verder wandelen naar het aangrenzende Lintbos, beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.

Toegankelijkheid

Vrij toegankelijk op de paden. De Maalbeekwandeling start aan het kerkplein.

Lees meer

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Lisette Van Humbeeck lisettevanhumbeeck@hotmail.com

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.