Tjiftjaf
Wouter Cardoen

Vallei van de Puttenbeek

Opwijk
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
De Vallei van de Puttenbeek is het Opwijkse deel (met rietkraag De putten en ‘D’Helle’) van het erkend reservaat “Paddebroeken” (E-346), dat zich uitstrekt van ‘Vogelenzang’ bij het Kravaalbos in Asse, op de grens met Mazenzele, over de ‘Paddebroeken’ in Merchtem tot ‘d’ Helle’ en ‘rietkraag De Putten’ in Opwijk.

 

Toegankelijkheid

Heel het jaar door toegankelijk op de paden. Honden zijn welkom, aan de leiband. Stevige stapschoenen of in de winter laarzen aanbevolen.

 Top

 

Beschrijving van het natuurgebied

Een eerste stuk (1,2 ha) van deze bijzondere beekvallei (in Opwijk de Puttenbeek; in Merchtem en Asse de Wed- of Wersbeek genoemd) werd reeds in 1987 door, toen nog, De IJsvogel vzw aangekocht. Het is de enige plek in Opwijk waar een natuurlijke rietkraag van deze oppervlakte voorkomt. Verschillende bronnen schrijven aan dit gebied ook de eerste nederzettingen (paalwoningen) in onze streek toe.

 De huidige beekvallei, in de volksmond De Putten genoemd, werd uitgegraven door het steken van mergel. Deze mergelaarde, een soort kalk-humus, werd vroeger gebruikt om de akkers vruchtbaarder te maken.

 Top

Dieren en planten

Typische rietvogels zoals rietgors, kleine karekiet en blauwborst maken er hun nest. In voor- en najaar doen waterral, sprinkhaanzanger of kiekendieven het gebied regelmatig aan. Naast het riet treffen we hier ook typische moerasplanten als gele lis, lisdodde en het zeldzamere bittere veldkers aan.

 Top

Natuurbeheer

In 2018 werden in samenwerking met het regionaal landschap Brabantse kouters enkele amfibieënpoelen aangelegd en begin 2020 werd de hoogstamboomgaard met streekeigen soorten aangeplant. In 2020 hoopt onze afdeling ca. 1,5 ha van een veeraster te kunnen voorzien waardoor met een graasbeheer door geiten en schappen kan worden gestart.

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
3.60km

Vallei van de Puttenbeek - blauwe wandeling

Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Vallei van de Puttenbeek groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Vallei van de Puttenbeek".

Wil je Vallei van de Puttenbeek verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Marc De Maegdt, 0473 71 07 41, marcdemaegdt@gmail.com

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.