Varkensputten

Meise
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
De Varkensputten zijn een klein natuurgebied, gelegen in Westrode in het noorden van de gemeente Meise. Het bos is een overblijfsel van wat ooit een veel groter boscomplex was. Natuurpunt startte hier een nieuw project op om het gebied te beschermen.

 

Toegankelijkheid

Het gebied is toegankelijke via het einde van de Breemweg in Westrode, Meise.

 Top

Beschrijving

Varkens zal je hier niet meteen tegenkomen. De naam ‘Varkensputten’ verwijst mogelijk naar de plek waar varkens van een nabijgelegen boerderij zich in één of andere poel kwamen vermaken in de modder. Anderzijds kunnen de varkens hier ook wel aangetrokken geweest zijn door de eikels van dit eeuwenoude eikenbos. Eikels zijn immers erg geliefd bij heel wat dieren. Het is trouwens een historisch gebruik dat varkens het bos werden in gestuurd om er in de herfst de gevallen eikels te gaan eten. Dat was extra voedsel voor de winter begon. Zo’n tweehonderd jaar geleden was dit bos trouwens veel groter. Op kaarten uit de 18e eeuw zien we hier een bos dat minstens tien keer zo groot was. Deze kleine kern is een overblijfsel van de grote’ Bossen van Wolverthem’. We beschermen het dus best zo goed mogelijk.

Vandaag staan in het ongeveer 7 hectaren grote bos vooral Amerikaanse eiken, een invasieve exotische soort, die bovendien weinig  interessant is voor de inheemse dierenwereld. Ter vergelijking: op een zomereik komen twintig keer meer wilde diersoorten voor dan op een Amerikaanse eik. 

 Top

 

Dieren en planten

De kans op een ontmoeting met een ree of vos is het grootste tijdens de schemering. 

 Top

Natuurbeheer

Natuurpunt beheert nu 1,5 hectare van de Varkensputten. De vorige eigenaar kapte het bos. Natuurpunt zal hier zorgen voor meer biodiversiteit. Er worden honderden nieuwe bomen aangeplant met soorten als zomer- en wintereik, boskers, schietwilg, hazelaar en winterlinde. Langs de zuidzijde zal werk gemaakt worden van een voor vlinders, bijen en vogels aantrekkelijke zoom- en mantelvegetatie met bloem- en besdragende soorten zoals meidoorn, hondsroos, sporkehout en kardinaalsmuts.

 Top

Verder wandelen

Birrebeekvallei

Wolvertemse Beemden

 Top

 

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Varkensputten groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Varkensputten".

OP STAP MET EEN GIDS

Boek een afspraak bij Stan Stukkens of neem contact met ons op via:

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.